9. 11. 2020, 07:35 | Vir: STA

Biden razmišlja o boju proti pandemiji, Trump napoveduje nove tožbe

profimedia

V ZDA še čakajo na priznanje poraza predsednika Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, potem ko je novoizvoljeni predsednik Joe Biden v soboto že opravil zmagoviti govor. Medtem ko Trump napoveduje nove tožbe, bo Biden skušal začeti tranzicijo, pri čemer namerava že danes imenovati posebno delovno skupino za boj proti pandemiji.

Bidnova skupina za spopad s covidom-19 bo med drugim dobila nalogo, da na strokovni podlagi priporoči smiselne ukrepe za zmanjšanje okužb in smrti.

Izid predsedniških volitev v ZDA so že pozdravili številni svetovni voditelji in čestitali Bidnu za zmago, vendar Trump še ne namerava priznati poraza, če sploh. Vztraja, da je le on dobil zakonite glasove volivcev, nasprotnik pa nezakonite, in bo nadaljeval s tožbami po nekaterih ključnih zveznih državah.

Izidi volitev morajo biti potrjeni do 14. decembra, ko se po zveznih državah sestanejo elektorji in glasujejo za zmagovalca. Ustava elektorjev ne zavezuje, da upoštevajo voljo volivcev, in možni so tudi zapleti, ko bi države z republikanskim političnim vodstvom imenovale elektorje, ki volje volivcev ne bi upoštevali.

Ameriški politični analitiki ne pričakujejo, da bo Trump do odločitve elektorjev priznal poraz, pa še potem lahko čaka na potrditev izida glasovanja elektorjev v zveznem kongresu, kar se mora zgoditi do 20. januarja 2021, ko je predvidena prisega novega predsednika.

Potem ko so Bidna v soboto razglasili za zmagovalca v Pensilvaniji in Nevadi, je zbral že najmanj 279 od 270 elektorskih glasov, potrebnih za zmago. Nekateri, kot sta tiskovna agencija AP in televizija Fox News, so mu pripisali tudi zmago v Arizoni za skupaj 290 elektorjev.

Preostane pa še odločitev v Georgii in Severni Karolini ter na Aljaski, kjer bo vse tri elektorje, ki so na voljo, osvojil Trump. Najverjetneje bo zmagal še v Severni Karolini, v Georgii pa pred ponovnim preštevanjem glasovnic zaradi majhne razlike Biden vodi za okrog 10.000 glasov.

Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden dobil že več kot 75 milijonov glasov, Trump pa več kot 70 milijonov glasov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.