12. 3. 2022, 10:43 | Vir: STA

Američani s temi ukrepi še bolj podprli rušenje statusa države z "največjimi ugodnostmi"

Profimedia

Biden pravi, da vojaki Združenih držav Amerike ne bodo šli v Ukrajino, saj bi to pomenilo tretjo svetovno vojno.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek napovedal nove sankcije proti Rusiji, a obenem odločno ponovil, da se Združene države Amerike ne bodo neposredno vmešale v vojno v Ukrajini. Kot je posvaril, bi direktna konfrontacija med zvezo Nato in Rusijo namreč pomenila "tretjo svetovno vojno".

"Želim biti povsem jasen: Branili bomo vsak centimeter Natovega ozemlja z vso močjo enotnega in odločnega Nata. A ne bomo se borili v vojni proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna. In nekaj, kar moramo poskušati preprečiti," je Biden zapisal na Twitterju.

Stroge sankcije proti Rusiji

Ameriška administracija sicer v zadnjih dneh uvaja vse strožje sankcije proti Rusiji. V petek je tako Biden med drugim napovedal prepoved uvoza ruskega alkohola, morske hrane in diamantov ter razširil seznam sankcioniranih ruskih oligarhov.

Obenem so države skupine G7 napovedale, da bodo Rusiji odvzele status "države z največjimi ugodnostmi" na svojih trgih. Nove sankcije naj bi doletele tudi rusko elito, med drugim z omejitvijo dostopa do luksuznega blaga. Tem sankcijam se bo pridružila tudi Evropska unija.

Oddelek ameriškega finančnega ministrstva za nadzor tujega premoženja je sicer v petek objavil dodatne smernice glede izvajanja sankcij proti Rusiji, v katerih izrecno pojasnjuje, da morajo te izvajati tudi ameriški državljani oziroma podjetja, ki upravljajo z digitalnim premoženjem, ter da te veljajo tudi za transakcije, izvedene v kriptovalutah.

Smernice sledijo opozorilom, da bi lahko Rusi digitalno premoženje izkoristili za izogibanje zahodnim sankcijam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.