9. 6. 2021, 14:28 | Vir: STA

Bidnovo letalo z novinarji obtičalo za več ur zaradi roja škržatov

Profimedia

Roj škržatov je za več ur zaustavil letalo z novinarji in medijskimi ekipami, ki naj bi spremljali ameriškega predsednika Joeja Bidna na njegovi poti v Evropi. Glasne za palec velike žuželke, ki letos po 17 letih spet rojijo, so povsem prekrile letalo in zašle celo v motorje. Po novinarje je moralo priti drugo letalo.

Škržati ali cikade imajo letos svoj naravni cikel parjenja. Po 17 letih življenja pod zemljo, so zdaj prišli na plano, se zlevili in podali v iskanje partnerja za parjenje. Po parjenju in oploditvi bodo samice odložile jajčeca, nato pa se bo njihov življenjski cikel končal. Odrasle žuželke bodo poginile, mladi rod pa bo spet 17 let pod zemljo čakal na svoj trenutek.

Zdaj v ZDA rojijo v milijonih, celo v milijardah. Roji so zajeli zvezne države Maryland, Pensilvanija, Virginija, Indiana in Tennessee.

Novinarsko letalo bi moralo iz letališča Dulles v Washingtonu poleteti že v torek zvečer, a so morali polet preložiti do srede zjutraj. Ker se roj škržatov ni premaknil naprej, je moralo po vse bolj nestrpne predstavnike medijev priti drugo letalo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To neskončno preložitev poleta si bom zapomnil za čez 17 let, cikade" je tvitnil poročevalec CNN iz Bele hiše Phil Mattingly.

Zadnjič so v takem številu škržati v ZDA rojili, ko je bil predsednik še George Bush mlajši, Facebook je šele začel delovati, Atene pa so se pripravljale na poletne olimpijske igre, navaja AFP.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ