A.B. | 5. 1. 2022, 17:37

BioNTech in Pfizer želita s tehnologijo mRNA razviti cepivo proti pasavcu

Profimedia

Nemška farmacevtska družba BioNTech želi skupaj z ameriškim partnerjem Pfizerjem razviti cepivo proti pasavcu, znanemu tudi pod imenom herpes zoster. Slednjega povzroča virus varicela zoster, ki povzroča tudi dobro znano otroško bolezen norice. Cepivo naj bi temeljilo na tehnologiji mRNA, ki je bila uporabljena pri razvoju cepiv proti covid-19.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sta BioNTech in Pfizer danes sporočila, da želita s skupnimi močmi ustvariti cepivo proti bolezni herpes zoster oziroma pasavec, ki jo povzroča virus varicela zoster. Večina prebivalstva naj bi bila z omenjenim virusom prekužena, saj le-ta povzroča tudi dobro znano otroško bolezen norice. Varicela zoster se po prebolelosti noric zadrži v naših živčnih celicah vse življenje in lahko v kasnejši življenjski dobi povzroči nastanek pasavca. 

Cepivo, ki ga želita v boju proti herpes zosterju ustvariti farmacevtska velikana, naj bi temeljilo na popolnoma enaki tehnologiji, ki je bila uporabljena za razvoj cepiv proti koronavirusni bolezni covid-19. Uporabljena bi bila antigenska tehnologija podjetja Pfizer in proces mRNA podjetja BioNTech. Izvršni direktor in soustanovitelj BioNTech-a, Ugur Sahin, je ob tem dejal: ''S sodelovanjem želita obe podjetji izkoristiti svoje strokovno znanje in vire za razvoj novega cepiva proti pasavcu,'' ter nadaljeval, da je skupni cilj ''razviti cepivo z ugodnim profilom tveganja in visoko učinkovitostjo.''

Podjetji načrtujeta delitev stroškov razvoja in tudi dobička od prodaje. Pfizer bo ob tem - kot pri cepivu zoper covid-19 - prejel pravico do trženja (morebitnega) cepiva po vsem svetu, z izjemo Nemčije in Turčije, kjer bo cepivo tržil BioNTech. 

Kako hud je potek bolezni herpes zoster?

Tipičen simptom pasavca je pekoča bolečina, ki ji sledi širjenje mehurčkov po koži. Ko mehurčki počijo, nastanejo rane, ki se kasneje posušijo in spremenijo v kraste, ki odpadejo. Bolezen navadno traja od 10-15 dni, načeloma pa se pozdravi brez posledic na koži. Zdravljenje najpogosteje poteka s protivirusnimi zdravili, v Sloveniji pa je od leta 2016 na voljo tudi vektorsko cepivo, izdelano s pomočjo inaktiviranega virusa. Zaenkrat cepijo predvsem osebe, starejše od 60 let, ker se pasavec najpogosteje pojavlja ravno pri starostnikih. 

Po podatkih inštituta Roberta Kocha za pasavcem vsako leto zboli približno 300.000 Nemcev, pri približno petih odstotkih obolelih pa zabeležijo tudi hujši potek bolezni. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.