29. 11. 2017, 11:40 | Vir: STA

Bitcoin prebil psihološko mejo 10.000 dolarjev, vlagatelje skrbi precenjenost valute!

profimedia

Vrednost kriptovalute bitcoin je danes prebila psihološko mejo 10.000 dolarjev. To je približno 14-krat več od vrednosti, ki jo je imel bitcoin v začetku leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med vlagatelji se sicer krepi zaskrbljenost o precenjenosti te neregulirane valute in da bo 'balon' kmalu počil.

Vrednost bitcoina je v Aziji dosegla rekordno vrednost 10.903 dolarjev, poroča AFP, ki se sklicuje na Bloomberg News. Gre za nov preboj v spektakularni rasti vrednosti te virtualne valute.

Bitcoin, ki ga je lansiral avtor s psevdonimom Satoshi Nakamoto, je bil ob svojih začetkih leta 2009 vreden le nekaj dolarskih centov.

Vrednost te kriptovalute se je samo od oktobra zvišala za 50 odstotkov. Trenutna tržna vrednost bitcoina naj bi bila okoli 180 milijard dolarjev, pravijo v Coinmarketcap.com, ki sledi tržni vrednosti kriptovalut. Tržna vrednost bitcoina se je tako zelo približala Coca Coli, ki je vredna 195 milijard dolarjev.

Vendar pa je spektakularna rast vrednosti bitcoina, ki je bil še sredi januarja vreden 752 dolarjev, med vlagatelji sprožila zaskrbljenost, kritiki pa ob tem poudarjajo, da je vrednost te kriptovalute v preteklosti močno nihala.

"To je balon in tu je veliko govoričenja. To bo največji balon v naših življenjih," je na konferenci o kriptovalutah v torek v New Yorku poudaril upravljalec hedge sklada Mike Novogratz. Posrednik pri družbi za trgovanje z valutami Oanda Stephen Innes pa je ob tem opozoril na 'nore številke'.

Medtem so nekateri analitiki pozitivni. Strateg pri Saxo Bank Kay Van-Petersen je prepričan, da se bo rast vrednosti bitcoina še nadaljevala. Po njegovi oceni bo sicer še doživel padce, a bi se njegova vrednost lahko povzpela med 50.000 in 100.000 dolarjev v prihodnjih šest do 18 mesecih.

Bitcoin tako kot ostale kriptovalute ni reguliran, kar pomeni, da nad njim ne bdi nobena centralna banka niti ni podprta s strani katere od držav. Kot ostale kriptovalute se bitcoin uporablja kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve, da se ga zamenjati tudi za druge valute.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.