22. 3. 2021, 10:28

Bitka za cepiva: EU zavrača britanske zahteve po cepivih, ki se izdelujejo na Nizozemskem!

profimedia

Evropska unija je zavrnila zahteve britanske vlade, da jim izročijo cepiva AstreZenece, ki so jih izdelali v tovarni na Nizozemskem.

"Britanci vztrajajo, da bi jim morala tovarna Halix na Nizozemskem predati tam proizvedeno zdravilno substanco. To se jim ne bo izšlo," je v nedeljo za Reuters povedal predstavnik za EU.

Tovarna Halix iz Leidena je dobavitelj cepiv, ki ima obveznosti iz pogodbe Astra Zenece tako z Veliko Britanijo kot Evropsko unijo.

Potem ko je nekdanja članica EU, Velika Britanija, uspela cepiti neprimerno višji odstotek svojih ljudi kot države EU, kar ji uspeva tudi po zaslugi posebne klavzule, ki jo ima z Astro Zeneco, po kateri si lasti prednostne pravice do cepiv, je zastopnik EU jasen:

"To, kar proizvedejo v Halixu, gre v Evropsko unijo!"

Velika Britanija na drugi strana vztraja na stališču, da bi se 'pogodbe morale spoštovati'.

"Evropska komisija mora vedeti, da je pod drobnogledom preostanka sveta. Svet gleda, kako se vedejo pri tem vprašanju. Če bodo kršene pogodbe in obveznosti, bo to škodljivo za gospodarsko-trgovinski del, ki se ponaša s svojimi zakoni," je povedal britanski minister za obrambo Ben Wallace za Sky News v odgovor na vprašanje o grožnji predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bo blokirala izvoz v Veliko Britanijo.

Zastopnik EU na to odgovarja, da EU ne krši nobene pogodbe.

EU vs. Velika Britanija

Evropska unija je v sredo zagrozila, da bo blokirala izvoz cepiv v Veliko Britanijo, da bi v luči slabšanja epidemiološke slike evropskih državljanom zagotovila dovolj cepiv.

Astra Zeneca je medtem obvestila zastopnike EU, da ima Velika Britanija v svoji pogodbi posebno klavzulo, s katero prepoveduje izvoz svojic cepiv, dokler britansko tržišče ne bo v polnosti pokrito.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.