30. 12. 2017, 12:51 | Vir: STA

Bizarno vreme: na vzhodu ZDA arktični mraz, v Los Angelesu rekordno visoke temperature!

profimedia

Medtem ko je območja na srednjem zahodu in severovzhodu ZDA zajel arktični mraz, so na jugozahodu države temperature neobičajno visoke. Rekordne temperature, okoli 30 stopinj Celzija, so namerili v več delih Los Angelesa v zvezni državi Kalifornija, je na Twitterju zapisala tamkajšnja meteorološka služba.

Najvišjo temperaturo so namerili v soseski Los Angelesa Woodland Hills, kjer je bilo v petek 31,7 stopinje Celzija, s čimer so presegli rekord iz leta 1980, ko so namerili 29,4 stopinje. Woodland Hills je bilo v petek najtoplejše območje v ZDA, so sporočili.

Nov temperaturni rekord so dosegli tudi na univerzi v Los Angelesu. Tam so namerili 29,4 stopinje Celzija, kar je 0,5 stopinje več kot leta 1956. Tudi v mestu Burbank, približno 19 kilometrov od središča Los Angelesa, je temperatura dosegla 29,4 stopinje Celzija. Tudi tam je prejšnji rekord iz leta 1963 znašal 28,9 stopinje, so zapisali na Twitterju.

Na srednjem zahodu in severovzhodu ZDA medtem dnevne temperature redko presežejo minus 10 stopinj Celzija. Meteorološka služba za to območje napoveduje tudi nov val arktičnega zraka, ki bo prišel s severozahoda Kanade. Na območju Velikega nižavja in srednjem zahodu ZDA je pričakovati temperature za od 15 do 20 stopinj nižje od običajnih, čez noč pa se bodo spustile do minus 20.

Znameniti spust kristalne krogle na newyorškem Times Squaru bodo tako množice spremljale na mrazu, saj napovedujejo minus 12 stopinj Celzija. V mestu bodo temperature pod lediščem vztrajale do 8. januarja.

Za Teksas in jugovzhod ZDA medtem napovedujejo sneg, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi nizkih temperatur so deloma pomrznili tudi Niagarski slapovi v Kanadi, poroča ameriška televizijska mreža CBS.

Nenavadno toplo tudi v Moskvi

Rekordno toplo vreme pa je medtem v ruski prestolnici Moskva, kjer so v petek namerili 3,7 stopinje Celzija, s čimer so presegli 42 let star rekord, navedbe vremenoslovcev povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.