6. 2. 2018, 19:01 | Vir: STA

Bizarno vreme: Snežno neurje v Iowi in Missouriju, metež ohromil tudi zahod Japonske!

Japonska

profimedia

Veliko snežno neurje je v nedeljo in ponedeljek pustošilo po ameriškem srednjem zahodu, mediji pa poročajo o najmanj 13 smrtnih žrtvah v prometnih nesrečah. Najhuje je bilo v Iowi in Missouriju ter Nebraski. Po krajšem zatišju se območju približuje novo neurje, ki se bo v sredo premaknilo na severovzhod do New Yorka.

Opozorila pred zimskim neurjem so izdana sedaj že v 28 zveznih državah od Maina na severu do Teksasa na jugu. Sneg povzroča preglavice predvsem tam, kjer ga niso vajeni, vendar tudi drugje, kjer ni neznanka.

V Iowi je bilo v ponedeljek 185 prometnih nesreč z najmanj pol ducata mrtvih, v Missouriju pa je ob podobnem številu žrtev prišlo do kar 650 nesreč. Snega ni bilo veliko, vendar so temperature čez noč na ponedeljek hitro padle in ceste je pokrila ledena odeja.

V eni od nesreč v Missouriju je bilo v verižnem trčenju na avtocesti poškodovanih 80 avtomobilov, podobnih nesreč s sicer manj udeleženimi avtomobili pa je bilo še nekaj tako v Iowi kot Missouriju.

Obilno sneženje ohromilo zahodno obalo Japonske

Silovit snežni metež je ohromil tudi zahodno obalo Japonske. Na cestah je zaradi snega obtičalo več kot tisoč avtomobilov, doslej pa je zabeležena ena smrtna žrtev. Japonske oblasti so na pomoč poslale okoli 170 vojakov, ki bodo pomagali očistiti ceste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okoli 1500 avtomobilov je zaradi snega obtičalo na cestah med mestoma Awara in Sakai v prefekturi Fukui na zahodu države. Reševalci so iz enega izmed avtomobilov rešili tudi nezavestnega 50-letnega moškega, ki je kasneje umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

V prefekturi Fukui je doslej zapadlo že okoli 134 centimetrov snega, kar je največja količina v minulih 37 letih. V mestu Kaga pa je doslej zapadlo že 172 centimetrov snega.

Japonska meteorološka agencija medtem napoveduje, da naj bi na zahodu države v regiji Hokuriku do srede zvečer zapadlo še dodatnih 60 centimetrov snega.

Pa vreme pri nas?

Da se že pripravlja na sneg, ste verjetno že obveščeni, se pa bodo ponoči padavine okrepile in od juga razširile nad večji del države.

V sredo bo oblačno s padavinami. V notranjosti Slovenije bo snežilo, v nižjih legah Primorske pa deževalo. Sredi dneva bodo padavine slabele in prehodno ponekod tudi ponehale. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Primorskem do okoli 4, najvišje dnevne od -3 do 1, na Primorskem do 6 stopinj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord