4. 5. 2018, 15:00 | Vir: STA

Bizarno vreme: Zaradi temperatur nad 40 stopinjami Celzija v Pakistanu razglasili rdeči alarm!

profimedia
Bizarno vreme: Zaradi temperatur nad 40 stopinjami Celzija v Pakistanu razglasili rdeči alarm! (foto: profimedia)

V mestu Karači na jugu Pakistana so danes zaradi vročinskega vala izdali rdeči alarm. V četrtek je namreč temperatura v tem mestu z 20 milijoni prebivalcev dosegla 44 stopinj Celzija, podobno pa bi lahko bilo tudi danes, je sporočila meteorološka služba.

Kot so še navedli, razmere še poslabšuje visoka vlažnost, ki je kar 80-odstotna, prav tako pa v teh dneh ni pihal veter. Z Arabskega morja naj bi znova začelo pihati v soboto, zaradi česar naj bi se nekoliko znižale tudi temperature.

"Ljudi smo pozvali, naj ostanejo v notranjosti, popijejo karseda veliko tekočine in se ne izpostavljajo soncu," je povedal predstavnik lokalnih oblasti Nasir Durani. Tudi bolnišnice so posvarili, naj bodo pripravljene na nujne primere, je dodal.

Hud vročinski val, ki je zahteval 2000 smrtnih žrtev, je Karači prizadel že leta 2015 v času muslimanskega postnega meseca ramazan. K visokemu številu smrtnih žrtev je prispevalo predvsem to, da se muslimani v tem času postijo od zore do mraka. Ob tokratnem vročinskem valu zaenkrat ni umrl še nihče.

Pakistan, ki leži med visoko industrializiranima Kitajsko in Indijo, sodi med tiste dele sveta, ki najbolj občutijo posledice podnebnih sprememb. V nedeljo so tako v mestu v bližini Karačija zabeležili temperature, višje od 50 stopinj Celzija. To je najvišja v aprilu zabeležena temperatura na svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.