6. 9. 2020, 06:51 | Vir: STA

Kljub grožnjam in aretacijam na tisoče Belorusov protestira

profimedia

Beloruska opozicija je kljub prepovedi demonstracij za danes pozvala k množičnim protestom proti predsedniku države Aleksandru Lukašenku. Pohod enotnosti, kot so ga poimenovali organizatorji in bo potekal pod geslom Eden za vse, vsi za enega, se bo začel ob 13. uri po srednjeevropskem času na Trgu samostojnosti v prestolnici Minsk.

Podobni protesti so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedani tudi v drugih beloruskih mestih. Nedeljskih protestov pred tednom dni se je udeležilo več sto tisoč ljudi. V državi protesti potekajo sicer že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta.

Protestniki zahtevajo odstop Lukašenka, razpis novih volitev, izpustitev političnih zapornikov ter kaznovanje policijskega nasilja.

66-letni Lukašenko naj bi na volitvah dobil okoli 80-odstotno podporo volivcev in naj bi novembra začel nov šestletni mandat. Za opozicijo je dejanska zmagovalka volitev voditeljica opozicije Svetlana Tihanovska. Evropska unije rezultatov predsedniških volitev v Belorusiji ni priznala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.