13. 1. 2017, 15:48 | Vir: STA

Blackstar po glasbenikovi smrti najbolje prodajani Bowiejev album!

profimedia

Blackstar je po glasbenikovi smrti 10. januarja lani najbolje prodajani album legendarnega britanskega glasbenika Davida Bowieja, so sporočili iz Official Charts Company, ki svoje lestvice sestavlja na podlagi drugih britanskih glasbenih lestvic. Med singli pa je na prvem mestu Heroes.

Po pisanju spletnega portala The Guardian so pri Official Charts Company sestavili lestvico desetih najbolje prodajanih glasbenikovih albumov in desetih najbolje prodajanjih singlov v zadnjem letu.

Od glasbenikove smrti je bilo prodanih 1,62 milijona izvodov Bowiejevih albumov v vseh oblikah, pri singlih pa je ta številka 1,87 milijona.

Pesem Heroes je, kot še piše The Guardian, po glasbenikovi smrti prek ponudnikov pretočne glasbe doživela kar 8,83 milijona predvajanj in 50.000 prenosov.

Albumu Blackstar, ki je izšel le dva dni pred glasbenikovo smrtjo, na lestvici najbolje prodajanih Bawiejevih sledijo tri kompilacije: Best of Bowie, Nothing Has Changed - The Very Best Of in Legacy. Šele za njimi so na lestvici originalni albumi, kot sta Hunky Dory in The Rise and Fall of Ziggy Stardust iz 70. let minulega stoletja.

Blackstar je tudi najbolje prodajani album na vinilni plošči v Veliki Britaniji v lanskem letu; prodan je bil v 54.000 izvodih. Poleg tega je šesti najbolje prodajani album v vseh formatih.

Na seznamu najbolje prodajanih singlov pa dominira starejši material. Pesem Lazarus iz albuma Blackstar je šele na devetem mestu, druga najnovejša pesem na seznamu pa je Let's Dance iz leta 1983, ki je na četrtem mestu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.