29. 1. 2022, 08:00 | Vir: STA

V prvi letošnji seriji priložnostnih znamk ob 100-letnici rojstva tudi Ela Peroci

Pošta Slovenije
V prvi letošnji seriji priložnostnih znamk ob 100-letnici rojstva tudi Ela Peroci (foto: Pošta Slovenije)

Pošta Slovenije je danes izdala prvi letošnji sklop priložnostnih znamk, ki ga zaznamujeta kar dva velika dogodka - bližnje zimske olimpijske igre v Pekingu ter stoletnica rojstva pisateljice Ele Peroci.

Z željo po čim boljših uvrstitvah slovenskih športnikov so na pošti z dvema znamkama pozdravili skorajšnji začetek 24. zimskih olimpijskih iger, na katerih sta motiva biatlonca in deskarja na snegu.

Gre za zimska športa, ki sta v preteklosti že poskrbela za veselje slovenskih ljubiteljev športa na olimpijskih igrah. Biatlon je Sloveniji doslej prinesel dve olimpijski kolajni, saj je v Sočiju leta 2014 z bronom presenetila Teja Gregorin, le štiri leta zatem pa je letvico na srebro pomaknil Jakov Fak.

Deskanje na snegu je del olimpijskega programa od leta 1998, ko so olimpijske igre potekale v Naganu na Japonskem, na zadnjih dveh igrah v Sočiju in Pjongčangu pa se je vrhunsko odrezal tudi Žan Košir, ki je osvojil kar tri medalje - srebrno in dve bronasti.

Priložnostno znamko v seriji Znamenite osebnosti so tokrat posvetili tudi slovenski mladinski pisateljici in pedagoginji Eli Peroci, saj bo 11. februarja minilo natanko 100 let od njenega rojstva v Rogaški Slatini. Njena dela so klasika slovenske mladinske literature, pisala je poezijo, radijske igre, scenarije ter prozo.

Že tradicionalno na Pošti izdajajo tudi voščilno znamko v obliki srca, ki predstavlja simbol ljubezni in kot tak zaznamuje tudi praznik valentinovega, ki je vsako leto 14. februarja. Ob tem so v tokratni seriji z znamko podprli projekt razvoja slovenščine v digitalnem okolju, z motivom Krnskega jezera pa začenjajo novo serijo Naravna jezera Slovenije.

Nadaljujejo tudi serijo Sodobni rokodelci Slovenije, v kateri predstavljamo sodobno oblikovanje lesa. Na najnovejši znamki je predstavljeno izdelovanje lesenih plovil oblikovalca Anžeta Logarja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.