12. 3. 2020, 19:46 | Vir: STA

Blizu sto okuženih, poslej bodo bolnike sprejemale še regionalne bolnišnice

profimedia

V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice. Minister za zdravje Aleš Šabeder je v uradnem listu objavil tudi odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije. Kot je kasneje dejal Šabeder, pa aktivacija načrta tako kot razglasitev epidemije že velja od danes od 18. ure.

To bo po Šestanovih besedah med drugim omogočilo lažje izvajanje nekaterih aktivnosti, kot so na primer hitri nakupi, saj v teh primerih ni treba upoštevati pravil javnega naročanja. Še vedno pa bo ministrstvo za zdravje tisto, ki bo narekovalo posebne ukrepe za varovanje zdravja.

Delo medresorske skupine, ki je delovala doslej, bodo po Šestanovih besedah reorganizirali, da bo bolj operativna. Naredili bodo več skupin, ki se bodo ukvarjale z določeno problematiko. Danes so že imeli tudi sestanek s predstavniki občin in nevladnih organizacij.

Na ministrstvu za zdravje je danes potekal sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici, je pojasnil Šabeder.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Infektolog Janez Tomažič, ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja. Po njegovih besedah je virus verjetno bolj nalezljiv, kot si predstavljamo, so tudi primeri, ko se prenese z oseb z minimalnimi težavami in niti ni nujno, da veliko kašljajo. Infektologi so tako predlagali, da se javno življenje ustavi za 14 dni.

Po navedbah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat je bilo med 3058 testiranimi pozitivnih 3,4 odstotka vzorcev. Število potrjenih okužb se je od srede skoraj podvojilo. Med zdravstvenimi regijami je največ okuženih, in sicer 48, v Ljubljani, v Novem mestu 25, po sedem okuženih je v Celju in Mariboru, v Kopru so štiri, Murski Soboti trije, v Kranju in Novi Gorici pa po eden.

Kot je pojasnil Tomažič, ki prihaja z infekcijske klinike v Ljubljani, imajo trenutno dva bolnika v intenzivni enoti, pri čemer je eden tam zaradi poškodbe, drugi pa je klasični bolnik s covid-19 in je na umetni ventilaciji, a zaenkrat stabilen.

Šabeder je danes sodeloval še v videokonferenci zdravstvenih ministrov EU, ki so ugotavljali, da se novi koronavirus nezadržno širi, vsi pa so se zavezali k solidarnosti med državami. V državah EU namreč kronično primanjkuje zaščitne opreme, EU pa bo storila vse, da opremo dobijo vsi, ki jo potrebujejo. Vse članice EU se po besedah Šabedra sicer usmerjajo v podobne ukrepe kot Slovenija.

Kot je pojasnil Šestan, v okviru celotne vlade potekajo aktivnosti za nabavo novih zaščitnih sredstev. V stiku so z več podjetji. S Kitajske pa je prišla pobuda, da nam nudijo pomoč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.