10. 3. 2022, 15:16 | Vir: STA

Bo Pahor pripomogel k rešitvi ukrajinske krize?

profimedia

Mednarodne diplomatske konference, ki bo konec tedna potekala v turški Antalyji, se bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike bo prisostvoval uradni otvoritvi dogodka ter nastopil na osrednjem panelu z naslovom Cena miru ali strošek vojne (Price of Peace or Cost of War).

Na osrednjem panelu diplomatskega foruma bosta med drugim sodelovala tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se bo vkjučil preko video povezave. Pahor se sicer namerava sestati tudi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Slovenski predsednik bo v svojem nastopu govoril o tem, kako v Ukrajini najti čimprejšnjo mirno rešitev konflikta ter kako naj pri tem pomaga diplomacija. Predvidoma se bo dotaknil tudi vprašanja miru in varnostni na zahodnem Balkanu. Izpostavil bo pomen širitve Evropske unije, ki je ključnega pomena za stabilnost in blaginjo regije, navajajo v predsednikovem uradu.

Diplomatski forum, ki se je uveljavil kot odlična platforma za regionalne in globalne premisleke diplomacije, varnostne politike in poslovnega sveta, bo potekal do nedelje, udeležili pa se ga bodo različni oblikovalci javnega mnenja, vse od politikov, do različnih akademikov. Osrednja tema letošnjega foruma bodo aktualna vprašanja mednarodnih odnosov.

Ob robu foruma je danes potekalo tudi srečanje zunanjih ministrov Ukrajine in Rusije, Dmitra Kulebe in Seregeja Lavrova, ki je bilo prvo srečanje tako visokih predstavnikov sprtih strani, od kar je Rusija napadla Ukrajino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord