Nika Vajnhandl | 24. 3. 2022, 08:00

V Rusiji borba za TO osnovno živilo: lahko takšne prizore praznih polic pričakujemo tudi v Sloveniji?

Profimedia

V ruskem mestu je sladkor razprodan. Lahko tudi v slovenskih trgovinah pričakujemo prazne police?

Sankcije proti Rusiji vplivajo na navadne državljane, saj se država sooča z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 20 letih.

V Pokrovu, mestu s 17.000 prebivalci, približno 97 kilometrov vzhodno od Moskve, je sladkor razprodan v številnih trgovinah, poroča Sky News.

Rusi zategujejo pas

Svetlana, ki živi v tem mestu, je za Sky News povedala, da je potovala eno uro, da bi kupila deset kilogramov sladkorja.

Antonina, 71-letna upokojenka, ki živi sama in je za Sky News dejala, da bi njena državna pokojnina načeloma zadostovala za pokrivanje osnovnih potreb, vendar bo v tej situaciji morala zaradi naraščanja cen spremeniti svoje prehranjevalne navade. "Verjetno nekaj časa ne bom mogla kupiti sadja," je dejala.

Spet druga stanovalka, Larisa, je dejala, da je v svojem življenju videla dovolj preobratov, in zato ni prestrašena zaradi naraščajočih stroškov: "Rojena sem bila v času Sovjetske zveze," je rekla. "Potem je bila (Mihaila Gorbačova) perestrojka, nato devetdeseta leta, boni za hrano. Vse smo prestali."

Bo tudi v Sloveniji zmanjkalo sladkorja?

"V Sloveniji hrane zaradi vojne v Ukrajini ne bo zmanjkalo," je ob odprtju čebelarskega sejma v Celju zagotovil kmetijski minister Jože Podgoršek

Ob tem je minister poudaril, da ima Slovenija zaloge hrane tudi v blagovnih rezervah. "Tudi blagovne rezerve so preštete, pregledane fizično. Tudi blagovne rezerve delajo in to je bilo eno od mojih prvih naročil – da gremo dejansko pogledat, da nimamo blagovnih rezerv zgolj na papirju. Blagovne rezerve so dejanska rezerva in na podlagi tega lahko resnično rečemo, da nam hrane res ne bo zmanjkalo in da ni potrebe, da potrošniki začnemo čezmerno kupovati, kot smo pred dvema letoma," je dejal v izjavi za Televizijo Slovenija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord