Borut Omerzel | 3. 4. 2020, 19:05

Darko Zevnik (župan Metlike): "Bodimo srčni, solidarni ljudje"

Osebni arhiv

Ob koncu tretjega tedna sedanje velike krize sem takoj po uradnem koncu delovnega dne, po 16. uri, poklical Darka Zevnika, župana Občine Metlika, da ga povprašam, kako je na sončni strani Gorjancev. Metlika je tudi moj domači kraj, z Darkom sva skupaj v paralelki gulila osnovnošolske klopi, zato se tikava.

Gospod župan, kliče Borut Omerzel, Metličan na začasnem delu na drugi strani Gorjancev, iz domače pisarne na obrobju Ljubljanskega barja.
"Borut, živijo." (smeh) "Upam, da imaš vsaj še začasno bivališče, da boš lahko prišel na obisk."

Pridem, pridem, seveda, vse imam urejeno v skladu z zakonom. Darko, Metlika je bila prvi epicenter okužb s koronavirusom v Sloveniji. Včeraj sem v Dolenjskem listu prebral, da se tudi prostovoljci Rdečega križa vsak dan trudijo olajšati tegobe ljudem, ki jih je epidemija najbolj prizadela. V aktivnosti je dnevno vključenih okoli 40 prostovoljcev. Kakšno je stanje v občini, kakšno je razpoloženje občanov?
"Razpoloženje je kar težko oceniti. Ti, s katerimi se srečujem … vsi smo malo na koncu z živci, po domače povedano. Se pa zadeva malo izboljšujejo, zlasti zdaj, ko je tako lepo vreme in greš lahko tudi malo v naravo, na vrt, na njivo. Tistim, ki živimo v hišah z vrtovi, je veliko laže, tiste, ki so že tretji teden zaprti v stanovanju, pa razumem, da so na tankem z živci. Ampak ljudje spoštujejo ukrepe. Res gredo ven takrat, ko je to nujno potrebno, v trgovino, k zdravniku, v lekarno, potem pa nazaj domov. Se tudi sprehajajo. S terase jih vidim, kako hodijo po Rosalnicah in ob bližnjem gozdu, se pa ne zadržujejo na ostalih javnih površinah. Tudi recimo pred trgovinami, pred lekarno je zmeraj takšna vrsta, kakršna mora biti. To, da smo pač en teden pred drugimi v državi prišli v takšno situacijo, se pozna."

Tvoja županska pisarna je povsem blizu Doma starejših občanov Metlika.
"Drži. Tam je še toliko teže. Oni so zdaj zaprti v sobah. Včeraj je končno nastopilo tako lepo vreme, da lahko te, ki so v zdravem delu doma, prostovoljci peljejo ven na sprehod, da tako pridejo do vsaj malo sonca. Ko vidiš njihovo zadovoljstvo, potem ko naredijo vsaj nekaj korakov, ti to ogromno pove, koliko jim to pomeni."

Kako pa je v Zdravstvenem domu Metlika?
"Zdravstveni dom zdaj dela prilagojeno, imamo triažo, ambulante delajo. Torej občan najprej pride v triažo, tam ga najprej pregledajo, in če nima nobenih simptomov, ga pospremijo do zdravnika, kjer pač opravi vse, kar je treba. Tudi tista dva tedna, ko je bil zdravstveni dom zaprt in se ni dalo osebno priti do zdravnika, so po telefonu izdajali recepte, bolniške in napotnice, za nujne primere pa je takrat skrbel črnomaljski zdravstveni dom. V tem trenutku pa imamo v Metliki popolnjene vse ekipe, kar je redkost v tako majhnih zdravstvenih domovih, en zdravnik pa je še vedno v bolnišnici in ena zdravnica dela po štiri ure."

Kako pa je z zaščitnimi sredstvi? Jih je zdaj v Metliki dovolj?
"Do njih poskušamo priti z vseh koncev in krajev. Uspelo nam je priti do dobaviteljev avtomobilske industrije in smo dobili skafandre, ki so identični tem, ki se zdaj uporabljajo v bolnišnicah. Je pa problem. V zdravstvenem domu ne toliko, oni imajo zalogo in zaščitna sredstva tudi redno dobivajo, večji problem je v domovih starejših občanov. Mi smo jim dali vse, kar smo imeli, in jim dnevno pomagamo s tem, kar dobimo, če jim zmanjka."

Tudi občanom in občankam ste jih poslali po pošti.
"Da, danes je šlo na pošto in v ponedeljek bodo vsi občani dobili po eno masko. Maska je izdelek domačega podjetja Prelet, ki izdeluje zaščitno opremo, na hitro pa se je preusmerilo v izdelavo zaščitnih mask, ki jih zdaj dela še za gospodarstvo, za nas, sodeluje z novomeško bolnišnico. Ob tej priložnosti se lastniku podjetja Miru Matekoviču tudi zahvaljujem za donacijo 65 kompletnih delovnih oblek povsem na začetku krize. Uporabljali so jih prostovoljci, ki so vstopali v metliški dom starejših občanov. In tudi cena mask je nižja od te, po kateri se trenutno dobijo na trgu. Tako da se mu res lahko samo zahvalim."

Prebral sem tudi, da pomagajo še drugi donatorji, na primer Hotel Bela krajina, Gostinstvo Budački in Picerija Pri starem Pildu, ki donirajo tople obroke.
"Da, da. In tudi ostali. Status Marka Čuliga nam je včeraj kot donacijo dostavil 370 teh boljših mask FFP2. Tudi Tuš se je odzval. Pa iz obeh osnovnih šol, podzemeljske in metliške, so podarili pakete mlečnih izdelkov. Vem tudi, da bo metliški hotel v naslednjih dnevih pripravil še eno večjo donacijo hrane. Nasploh se je gospodarstvo odlično odzvalo na naš poziv. Posebno zahvalo si zasluži tudi gospa Vladimira Škof, častna občanka naše občine in dolgoletna gonilna sila Društva prijateljev mladine Metlika. Med drugim je zdaj iz Ljubljane za šolarje priskrbela deset računalnikov, ponje smo šli pred dvema dnevoma."

Kaj metliška občina najbolj potrebuje?
"Normalen dostop do zaščitnih sredstev. Potem pa nemoten prehod delavcev migrantov čez državno mejo. To je za Metliko velik problem, saj je 290 delavcev ostalo na oni strani meje. Na primer, v rosalniškem Kometu je nekaj več kot 60 odstotkov delavcev iz Hrvaške. Komet je skupaj s Preventom ponudil izdelavo zaščitnih mask, a če ni delavcev, nima kdo šivati. Kar se tega tiče, je zelo slaba odzivnost Hrvaške. Oni so samo videli številke, ki so bile v Metliki visoke. Kljub temu da smo jim skušali pojasniti, da so domala vsi v domu starejših občanov in da ti ljudje niso v stiku s preostalo populacijo, nam jih žal ni uspelo prepričati. Ker samo ta del Slovenije, torej Dolenjska in Bela krajina, ima prepoved dnevnih migracij, vse ostalo je za zdaj dovoljeno."

Pročelje metliške občine

Pročelje metliške občine

Profimedia

Torej mogoče apel na slovenskega zunanjega ministra?
"To smo že naredili. A vložitvi takšnega apela na žalost sledijo takšni in drugačni dopisi. Danes (petek, 3. aprila; op. p.) smo poslali neke odgovore, ki so jih še potrebovali, da jim še podrobneje razložimo situacijo. Bojim se, da glede na hitro rast okuženih na Hrvaškem to več ne bo problem na hrvaški, ampak na slovenski strani, ko bomo mi zanje zaprli mejo."

Kako pa je sicer na južni meji, so v občini kakšni migranti?
"Skupine se pojavljajo, mogoče celo malo več kot prejšnje mesece. Je pa treba upoštevati, da je bila zima. A zaenkrat to policija brez težav obvladuje."

Kakšno je tvoje stališče glede aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi?
"Mislim, da lahko vojska veliko pomaga na meji, ampak v okviru tega, kar zdaj že itak počne. Torej pomoč policiji. Samo večje število naj jih pošljejo sem dol in bo zadeva urejena. To, kar se govori te dneve, da se bo policiste z južne meje potegnilo v Slovenijo, da bodo nadzirali izvajanje ukrepov, se mi ne zdi smiselno. Je nepotrebno."

Bela krajina pa zdaj v tej situaciji najbrž tudi ne more prenesti morebitnega povečanja prihoda beguncev?
"Zelo težko. Hrvaška prve dni celo ni hotela sprejemati beguncev in so jih morali odpeljati v, če se ne motim, postojnski azilni center, a so potem sprejeli dogovor in zdaj spet vse normalno poteka, Hrvaška vse te begunce sprejme nazaj in jih potem pelje na svojo južno mejo."

Kaj pa prepoved nenujnega gibanja med občinami?
"To za samo občino ni ovira, je pa za lastnike zemljišč in za tiste, ki imajo tukaj počitniške hišice. Oni si morajo na neki način to urediti. Kdor pa ima zraven vinograd, potem to ni več težava, saj dela na kmetiji ali v vinogradu so dovoljena, tudi če si iz druge občine, moraš pa imeti neko dokazilo, ki ga policistu pokažeš in ga ne prepričuješ o svojem prav."

Maja bi morala biti legendarna metliška Vinska vigred.
"Da, 15. maja. V tem terminu je Vinska vigred že odpovedana. Smo tudi že napovedali, da bo letos, če bo še primeren čas za izvedbo, pač v drugačni obliki. Ocenjevanje vin moramo izvesti, saj brez tega dejansko Vigredi ni. Najverjetneje bo to letos enodnevna prireditev s protokolarnim delom, ne pa tridnevna. V Beli krajini imamo tri festivale: maja je v Metliki Vinska vigred, junija je v Črnomlju Jurjevanje in avgusta v Semiču Semiška ohcet. Če bi v katerikoli poletni mesec zdaj dali našo Vinsko vigred, bi s tem škodili sosednji občini. Tako da bomo še videli. Če pa bodo razmere primerne, računamo na začetek septembra ali do sredine tega meseca."

Kaj pa zadnja zmrzal, je v metliški občini povzročila kaj škode?
"Za zdaj še nimam kakšnih alarmantnih podatkov, ker je bila bolj v nižinskem delu, vinogradi pa še niso v takšni rasti, da bi jim to škodilo, v sadovnjakih pa se malo pozna."

Za konec gotovo velja povabilo vsem Slovencem in Slovenkam, naj po koncu krize pridejo v Belo krajino.
"Seveda! Kolpa bo še zmeraj čista in zelo topla, nastanitvene kapacitete imamo in turistični delavci se bodo gotovo še toliko bolj potrudili za goste. Želimo si le, da zadeve čim prej minejo. Prepričani pa smo, da bo letos malo več navala, ker bodo ljudje iz strahu raje ostali bliže domu in ne bodo šli na kakšna daljša potovanja."

Spoštovani župan, imaš za konec najinega pogovora še kakšno sporočilo za svoje občane in občanke ter tudi za vse druge ljudi v Sloveniji?
"Še naprej velja vse, kar smo jim že sporočili. Naj spoštujejo ukrepe, naj v prvi vrsti poskrbijo za svoje zdravje, vse drugo pa bomo naredili, ko bo za to primeren čas. Predvsem pa bodimo strpni in solidarni, srčni drug z drugim. Zdaj v krizi imamo veliko priložnost, da izrazimo vse najboljše, kar je človeškega v nas."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.