17. 3. 2022, 13:00

Bodo slovenski delavci v Avstriji ostali brez služb?

Profimedia

Določena slovenska potrdila PCT bodo v tujini že kmalu neveljavna.

Časopis Delo poroča o težavah terenskih delavcev v Avstriji in Nemčiji, ki se soočajo s težavami zaradi neenotnih covidnih potrdil. Tisti, ki imajo potrdilo s kodo 2/1, bi se namreč morali dodatno cepiti, kar pa pri nas ni možno.

Težave imajo predvsem tisti delavci, ki so bili prvič cepljeni s cepivom Jannsen, nato pa prejeli še odmerek enega izmed mRNA cepiv. Veljavnost njihovega potrdila v Avstriji in Nemčiji je 180 dni, če ga želijo podaljšati še za 90 dni v Avstriji, oziroma 180 dni v Nemčiji, bi morali prejeti dodaten odmerek, ki pa pri nas ni strokovno predviden, zato se nanj ni mogoče naročiti. Zaradi tega jim grozi tudi izguba zaposlitve.

Svoj brezizhodni položaj je za Delo opisal tudi eden izmed delavcev, ki ima potrdilo z veljavnostjo do 11. maja in se boji, da po tem datumu ne bo mogel več delati. Globe so namreč visoke, nadzor pa strog. Edina rešitev trenutni je testiranje, a bi mogel v tem primeru vsake tri dni odšteti med 128 in 178 evra za PCR testiranje. Zaradi teg imajo po njegovih besedah težave številna podjetja v Avstriji in na Bavarskem.

Delov sogovornik za iskanje rešitve trenutno ni našel posluha na nobeni uradni instanci, saj naj bi se vsi izgovarjali »drug na drugega.«

Direktor NIJZ Milan Krek, ki se po lastnih besedah sicer zaveda stisk ljudi, pravi, da odločitve sledijo stroki in standardom EU. Po njegovem mnenju bi se za terenske delavce moralo zavzeti zunanje ministrstvo, ki bi zadeve lahko uredilo z bilateralnimi dogovori. Napovedal je tudi, da bo presojanje cepljenja s tretjim odmerkom za tiste s statusom 2/1 dodano na sejo komisije za cepljenje pod predsedstvom Bojane Beović.

V Avstriji in nekaterih nemških deželah so sicer glede cepljenja sprejemali precej strožje ukrepe kot pri nas. V Sloveniji se je namreč za poživitveni odmerek štel tudi odmerek mRNA cepiva, ki so ga prejeli cepljeni z enim vektorskega DNA cepiva, kar pa v Avstriji in na Bavarskem ne velja.

Delavec, ki je spregovoril za Delo, se je obrnil tudi na nemško zunanje ministrstvo, a so mu tam dejali, da ima Bavarska kot samostojna dežela svoja pravila in mu svetovali, da mu naj Slovenija status 1/2 spremeni v 3/3.

Ob tem se poraja vprašanje, zakaj v EU ne obstaja poenoteno tolmačenje kod na evropskih digitalnih potrdilih PCT, Avstrija kodo 1/2 namreč zavrne kot neveljavno.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel