17. 3. 2022, 10:00

Se bo Rusija vpisala na seznam držav, kot sta Afganistan in Sirija?

Profimedia

Zelenski je po slabem mesecu vojne svet pozval k novim sankcijam proti Rusiji. 

Ukrajinski predsednik poziva svet, naj uradno prizna Rusijo kot teroristično državo. Rusko gospodarstvo je še vedno sposobno vzdrževati svoj vojaški stroj, zato so potrebni novi paketi sankcij, svet pa mora končno uradno priznati, da je Rusija postala teroristična država, pravi Zelenski.

Hvaležen Bidnu

"Vojna se ne konča. Ruski vojni zločini se ne ustavijo. Rusko gospodarstvo je še vedno sposobno vzdrževati svoj vojaški stroj. Zato so potrebni novi paketi sankcij proti Rusiji. Svet mora končno uradno priznati, da je Rusija postala teroristična država," je v svojem govoru dejal predsednik Vladimir Zelenski.

"Ukrajina je prejela močno podporo naših ameriških prijateljev. In za to sem hvaležen predsedniku Bidnu. Hvaležen sem za vodstvo, ki je združilo demokratični svet," je poročal Zelenski.

Ukrajina potrebuje več orožja

Pojasnil je, da mora Ukrajina dobiti več podpore: sisteme zračne obrambe, letala, dovolj smrtonosnega orožja in streliva, da bi ustavila ruske okupatorje.

"V tem govoru v kongresu sem nagovoril tako Združene države kot vse države glede ustvarjanja nove unije U-24. Novo zavezništvo, ki bo zagotovilo, da bo vsak agresor prejel usklajen odgovor sveta. Hitro in učinkovito. Takoj. Ne v tednih, mesecih, letih, ampak v prvih 24 urah po napadu," je dejal predsednik.

Zelenski je dodal, da "ne moremo več zaupati obstoječim institucijam." "Ne moremo pričakovati, da se bodo birokrati v mednarodnih organizacijah tako hitro spremenili. Zato moramo iskati nova jamstva. Ustvarite nova orodja. Vzemite tiste, ki imajo pogum, in storite, kar zahteva pravica. Dokazali smo že, da zmoremo zgodovinske stvari. To ni samo naš odpor. Ne samo obramba," je dejal predsednik države.

Omenil je tudi, da se je Ukrajini uspelo vključiti v evropsko energetsko omrežje. "Zdaj lahko Ukrajina uporablja tokove električne energije iz Evropske unije. Temu se gibljemo že desetletja. Končno se je zgodilo! Hvaležen sem vsem energetskim inženirjem naše države, vsem, ki so delali za ta rezultat," je dejal predsednik.

Za zdaj še ni znano, če bodo svetovni voditelji upoštevali željo Zelenskega. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol