STA | 9. 3. 2022, 19:25 | Vir: STA

Kakšne bodo posledice morebitnega digitalnega dolarja?

Profimedia

V Združenih državah Amerike bodo začeli s preučevanjem prednosti in tveganj morebitnega digitalnega dolarja.

"Posledice morebitne uvedbe digitalnega dolarja so izjemne," je sporočil eden izmed predstavnikov Bele hiše in poudaril ključno vlogo ameriške valute v svetovnem gospodarstvu. Kot je ocenil, bodo morale biti ZDA pri tej analizi "zelo, zelo premišljene", je poročala francoska tiskovna agencija AFP, saj bi "brez nadzora eksplozivna rast uporabe kriptovalut pomenila tveganje za Američane, stabilnost naših podjetij, naš finančni sistem in našo nacionalno varnost." Po podatkih Bele hiše je okoli 16 odstotkov odraslih Američanov oziroma okoli 40 milijonov ljudi vlagalo v kriptovalute, z njimi trgovalo ali jih uporabljalo.

Predsednik ZDA Joe Biden bo vladnim agencijam ter finančnemu ministrstvu naročil, naj preučijo vprašanja, kot so varstvo potrošnikov, finančno vključevanje in uporaba digitalnega premoženja za nezakonite dejavnosti.

Sicer je Ameriška centralna banka Federal Reserve že letos januarja objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da bi lahko digitalne valute ameriškim potrošnikom in podjetjem prinesle potencialne koristi, vendar ni jasno, ali bi te odtehtale morebitna tveganja.

Največje svetovno gospodarstvo se bo tako pridružilo več kot 100 državam, ki raziskujejo ali že izvajajo pilotne programe za uvedbo lastnih centralnobančnih digitalnih valut (CBDC). Tako je Nigerija oktobra lani uvedla svoj virtualen denar, medtem ko je ena najbolj poznanih kriptovalut bitcoin septembra v Salvadorju postala zakonito plačilno sredstvo, navaja AFP. Med drugim o uvedbi lastne digitalne valute razmišlja tudi Kitajska, ideja o digitalnem evru pa je prisotna tudi na stari celini.

Kot izpostavlja AFP, je digitalno premoženje, vključno s kriptovalutami, v zadnjih letih doživelo eksplozivno rast in novembra lani preseglo 3000 milijard dolarjev tržne vrednosti, medtem ko je pet let prej znašala 14 milijard dolarjev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol