15. 1. 2018, 13:17 | Vir: STA

Boko Haram je objavil nov posnetek ugrabljenih deklet iz Chiboka

profimedia

Nigerijska teroristična skupina Boko Haram je danes objavila nov video posnetek, na katerem je 14 deklic, ki naj bi jih leta 2014 ugrabili iz šole v kraju Chibok. Ena od njih na posnetku pove, da se ne bodo vrnile k družinam.

"Smo deklice iz Chiboka (...) Po božji milosti se ne bomo vrnile," na posnetku, dolgem 21 minut, v imenu skupine deklic pove ena od njih. Tri v naročju držijo dojenčke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ni znano, kdaj in kje je bil ta video posnet, niti ali so deklice pod prisilo. Gre sicer za prvi tovrsten posnetek po maju lani, ko je deklica s pištolo v rokah trdila, da je bila ugrabljena aprila 2014 v Chiboku in da se ne bo vrnila.

Deklica, ki govori na danes objavljenem posnetku, je nagovorila tudi njihove starše. "Morate se kesati (...) če se ne boste, vas čaka pekel, saj nas je Alah ustvaril, zato da ga častimo," je povedala. Obsodila pa je tudi deklice, ki so se vrnile v Nigerijo.

Zahvalila se je vodji Boko Harama Abubakarju Šekauu, ki jih je poročil. "Živimo v udobju. Zagotavlja nam vse. Nič nam ne manjka," je povedala po navedbah AFP.

Pripadniki Boko Harama so 14. aprila 2014 iz šole v kraju Chibok ugrabili 276 deklet. 59 je uspelo pobegniti takoj, 107 pa je uspelo pobegniti kasneje ali pa so jih našli oziroma rešili.

Skupina dekleta zadržuje kot spolne sužnje, sili pa jih tudi v poroke s svojimi borci. Strokovnjaki menijo še, da nekatere prisilijo tudi k temu, da postanejo samomorilske napadalke.

Ugrabljene deklice so med več tisoč ugrabljenimi ženskami, dekleti in fanti med konfliktom, ki se je začel leta 2009. V Nigeriji je ta zahteval 20.000 življenj, 2,6 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.