15. 3. 2023, 09:00 | Promocijska objava

Bolečine v križu – najpogostejši vzroki in simptomi!

promocijska fotografija

Bolečina v križu je drugi najpogostejši zdravstveni problem v sodobnem svetu in jo označujemo kot sodobno epidemijo prebivalstva Evrope.

Pojavi se zaradi različnih razlogov, vključno s poškodbami, slabo držo, preobremenitvijo mišic, degenerativnimi spremembami, artritisom, osteoporozo in drugimi boleznimi.

Zdravstveni sistem številnih držav iz leta v leto beleži porast pacientov, ki zdravnika obiščejo zaradi bolečin v križu, zahrbtnega stanja, nemalokrat znanilca kroničnih težav s hrbtenico. 

Slednje se razvijejo pri 21 % pacientov in jih običajno spremljajo patologije, kot so:

  • spinalna stenoza, 
  • sklepni artritis, 
  • artroza hrbtenice.

Nespecifične bolečine v križu pa so tiste, ki jih ne povzroči niti predhodna poškodba niti bolezensko stanje. Izvirajo v stresu, dolgotrajnem sedenju in mišičnih spazmih, ne glede na vzrok nastanka pa zahtevajo strokovno fizioterapevtsko obravnavo, ki jo strokovnjaki za zdravljenje hrbtenice v kliniki Medicofit usmerjamo v krepitev ter stabilizacijo hrbtenice in povečanje njene obremenilne  kapacitete.

Kako spodbuditi hitrejše celjenje hrbtenice, učinkovito zmanjšati bolečine ter povrniti polno gibljivost hrbtenici vam razkrivamo v nadaljevanju. 

Sodobna fizioterapija za bolečine v križu, ki povrne hrbtenici polno funkcijo!
Rehabilitacijo  sestavimo individualno glede na stopnjo bolečine, morebitne predhodne poškodbe, rezultate diagnostičnih preiskav ter druge dejavnike.
Obravnava v tej fazi temelji na protibolečinski terapiji in protivnetni terapiji, pri kateri se poslužujemo TECAR ali LASER terapije, HiTOP elektroterapije, magnetne terapije PERISO ter manualne terapije.
Naročite se na sodobno fizioterapijo za bolečine v križu.

Bolečine v križu zahtevajo celostno obravnavo

Hrbtenica je zgrajena iz vretenc in med njimi so medvretenčni diski, katere tvorijo fibrozni obroč ter pulpozno jedro. Njihov osrednji namen je dušenje navpičnih sil, a to v primeru stalno povečane obremenitve hrbtenice sčasoma postane neuspešno.

Na razvoj mišičnih neravnovesij vplivajo različni pritiski na medvretenčne diske, nezadostna telesna aktivnost, sedeč življenjski slog, neustrezna tehnika dvigovanja bremen in telesna šibkost

promocijska fotografija

Hernija diska je bolezensko stanje hrbtenice, ki nastane zaradi izbočenja medvretenčne ploščice. Glede na pojav se deli na ledveno, prsno in vratno področje oziroma glede na stopnjo degenerativnih sprememb na:

protruzijo, pri kateri jedro diska prebije vezivni obroč, čeprav ta ne poči,
ekstruzijo, pri kateri je vezivni obroč predrt in jedro posega v epiduralni prostor,
prolaps, pri katerem disk predre celoten vezivni obroč in ga zadržujejo izključno zunanja vlakna tega, ter
sekvestracijo, pri kateri se jedro loči od medvretenčnega diska.

V večini primerov medvretenčna ploščica pritisne na živec in povzroči lokalno bolečino v križu, ki jo spremlja sevanje vse do zadnjice ali celo nižje po nogi, do stopala. Okvara živčevja vpliva na mišično moč in gibalne sposobnosti. 

Dolgoročno uspešno zdravljenja hernije temelji na aktivni fizioterapiji in individualni obravnavi, kjer s popolno individualizacijo protokolov in vaj povrnemo hrbtenici polno moč in gibalno funkcijo. 

Neučinkovito zdravljenje hernije se osredotoča na odpravo simptomov in ne odpravi vzroka za nen nastanek, kar dolgoročno vodi do hujših nevroloških poškodb in urinske ali blatne inkontinence. 

Bolečine v križu se dodatno okrepijo v času neaktivnosti, kajti mišične strukture v tem času dodatno oslabijo (mišična masa s počitkom izredno hitro upada).

Specialna kinezioterapija stremi k stabilizaciji ledvenega predela, povečanju mišične vzdržljivosti globokih trebušnih, stranskih in hrbtnih mišic ter nadgradnji mišične strukture jedra.

Simptomi in išias

Diskus hernija v ledvenem predelu hrbtenice povzroči utesnitev ishiadičnega živca (lat. nervus ischiadicus), bolezensko stanje, ki  imenujemo išias.

Simptomi so poleg pekoče bolečine v križu, ki se po zadnjici širi vse do prstov na nogi, prav tako značilni zmanjšana mišična moč, mravljinčenje ter odrevenelost.

Stanje se najpogosteje pojavi med 40. in 50. letom, med dejavnike tveganja pa sodijo slaba muskulatura hrbtenice oziroma oslabljena aktivacija mišičnih skupin ledveno-hrbtnega predela ter dolgotrajno sedenje

Neučinkovito zdravljenje išiasa vpliva na značilno ponavljanje bolezni, saj se s pasivno fizioterapijo odpravlja simptome in ne vzroke nastanka išiasa.

Začetek vsakega uspešnega fizioterapevtskega zdravljenja je diagnostični pregled, pri katerem se ugotovi vzrok nastanka bolezenskega stanja, omejitve, ki jih je bolezen prinesla in sposobnosti vsakega posameznika.

Na podlagi diagnostičnega pregleda se zastavi specializiran program zdravljenja v kombinaciji s fizioterapijo in kinezioterapija, ki traja povprečno šest do dvanajst tednov.

V kliniki Medicofit smo specialisti za celostno zdravljenje bolečin v križu in individualiziran program zdravljenja poteka v treh fazah:

→ Prva faza sloni na AKUTNI FIZIOTERAPIJI, katere namen je zmanjšati bolečine v križu, okrepiti muskulaturo hrbtenice v položajih brez bolečine in mobilizirati sklepe. 

Strokovnjaki fizioterapije izvajajo manualno terapijo (sklepno mobilizacijo, terapijo prožilnih točk, miofascialno sproščanje), instrumentalno terapijo (diamagnetna terapija, TECAR terapija, LASER terapija, elektroterapija HiTOP) in specialno terapevtsko vadbo

→ Po uspešno opravljeni prvi fazi zdravljenja se prične druga faza, ki sloni na POSTAKUTNI KINEZIOLOGIJI, katera v središče zdravljenja postavlja krepitev hrbtenice v polnem obsegu gibljivosti in krepitev fleksije ter ekstenzije hrbtenice (ob povečani obremenitvi), vajami za moč jedra in vaje vzdržljivosti.

→ Tretja faza sloni na KINEZIOTERAPIJI, kjer vam strokovnjaki kineziologije sestavijo takšen progresiven vadbeni program, ki se osredotoča na ustrezno aktivacijo in stabilizacijo trupa, vključevanje osnovnih gibalnih vzorcev hrbtenice, povečanje obremenilne kapacitete hrbtenice in pridobitev optimalne mobilnosti hrbtenice.  

promocijska fotografija

Pred zaključkom zdravljenja se izvede še testna baterija za ledveno hrbtenico (specialni kineziološki testi), ki pokažejo napredek gibalne učinkovitosti in sposobnost polnega obremenjevanja hrbtenice.

Po zaključenem fizioterapevtskem zdravljenju se pacienti udeležijo preventivnega kineziološkega programa, kjer s krepitveno vadbo celotnega telesa uspešno in dolgoročno preprečujemo ponoven pojav bolečin v križu.

V kliniki Medicofit zagotavljamo dolgoročno učinkovite rezultate, saj vsaka obravnava traja 90 minut in je sestavljena iz 60-minutnega individualnega programa s fizioterapevtom ter 30-minutne HiTOP visokotonske stimulacije.

Naročite se na diagnostični pregled in se prepustite strokovni obravnavi izkušenih fizioterapevtov ter kineziologov. 

Ker verjamemo v celostno zdravljenje poškodb in bolečin v križu, vas vodimo od diagnostičnega pregleda do kineziologa, ki zgradi v hrbtenici močno odpornost, vzpostavi polno moč in povrne polno gibalno funkcijo!

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.