11. 3. 2022, 13:37 | Vir: STA

Ruske sile obstreljujejo mesta na zahodu Ukrajine, letalski napadi tudi na vzhodu

profimedia

Ruska vojska je začela prvič od začetka invazije napadati tudi mesta na zahodu Ukrajine.

O eksplozijah med drugim poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka, letalski napadi v Dnepru pa so terjali najmanj eno smrtno žrtev. Ruske oblasti trdijo, da so proruski separisti zasedli tudi mesto Volnovaha v bližini Mariupolja.  

O bombardiranju mesta Ivano-Frankivsk, ki leži južno od Lvova, je na Facebooku poročal tudi tamkajšnji župan, ki je prebivalce pozval, naj ostanejo doma, dokler ne bodo prejeli obvestila, da je nevarnost mimo. Ljudi je pozval tudi, naj ne delijo fotografij ali posnetkov eksplozij. Podobno poročajo tudi iz Lucka, ki leži severno od Lvova. Eksplozije v bližini tamkajšnjega letališča in tovarne za popravilo letal, je potrdil župan mesta.

Napade na ti dve mesti potrjuje tudi rusko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da so z "visoko natančnimi napadi dolgega dosega" zadeli dve vojaški letališči na zahodu Ukrajine.

Rusi so napadli tudi mesto Dneper, ki leži vzhodneje v osrednjem delu države. Eksplozije naj bi odjeknile v bližini vrtca in večstanovanjskega poslopja, prizadela pa naj bi tudi tovarno čevljev, poroča BBC. Napadi v Dnepru naj bi terjali najmanj eno smrtno žrtev med civilisti.

Na nove napade se je na Twitterju odzval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Zapisal je, da so velika ukrajinska mesta znova tarča uničujočih napadov, in da se ruska uničujoča vojna proti velikim ukrajinskim mestom in civilnemu prebivalstvu nadaljuje.

Srditi boji potekajo tudi v mestu Volnovaha, ki bi ga naj po trditvah ruskega obrambnega ministrstva zasedli proruski separtisti.

Doslej so Rusi sicer napadali predvsem območja na jugu in vzhodu Ukrajine in glavno mesto Kijev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol