Maja Fister | 11. 10. 2019, 06:00

Bomo s slovesom Adrie z Jožeta Pučnika v svet res potovali ugodneje?

Unsplash

Potem ko smo izgubili letalsko družbo Adria Airways, se na letališču Jožeta Pučnika odpirajo nove povezave tujih prevoznikov, ki bodo nadomestili ukinjene Adriine lete. Kako bo to vplivalo na naša potovanja?

Adria Airways je propadla 58 let po ustanovitvi, brez dela pa je pod nemškim vodstvom ostalo več kot 500 zaposlenih. Priložnost ob tem so izkoristili tuji letalski prevozniki, ki že krepijo povezave z ljubljanskim letališčem.

Za zimski vozni red letenja, ki bo na ljubljanskem letališču začel veljati 27. oktobra, so lete napovedali trije novi prevozniki, obstoječi prevozniki pa bodo obseg letov z Brnika v zimskem času občutno povečali, so sporočili iz Fraporta Slovenija.

Trije prevozniki, ki bodo razširili mreže iz Ljubljane

Razširitev mreže letov z ljubljanskega letališča je napovedala družba Lufthansa Group Airlines, ki bo vzpostavila lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu, Bruslju in Zürichu ter tako potnikom približala tudi njihovo globalno mrežo letov. Swiss bo z letenjem v Zürich začel že 16. oktobra, Lufthansa bo lete v Frankfurt vzpostavila 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airlines z leti v Bruselj od 4. novembra naprej. Nekatere vozovnice so že v prodaji, cene so ponekod primerljive s tistimi s sosednjih letališč. Upoštevati moramo namreč tudi dodatne stroške s prevozom do letališč kot sta Marco Polo v Benetkah ali Franjo Tuđman v Zagrebu.

Nekaj cen smo prek iskalnika Skyscanner.net preverili tudi mi. Z letalskima družbama Lufthansa in Swiss lahko na primer iz Ljubljane v New York s postankoma v Zürichu ali Frankfurtu v 11 urah za prvomajske počitnice letite že za 491 evrov (povratni leti!). V enakem terminu lahko iz Ljubljane z Lufthansko prek Frankfurta za 527 evrov letite v Los Angeles. Med prvomajskim oddihom lahko iz Ljubljane proti Bangkoku in nazaj z Emirati letite že za 474 evrov. Cene se seveda spreminjajo glede na datume, na prvi pogled pa so obetavne.

Poleg cen letov moramo upoštevati tudi urnik, ki ni nujno najugodnejši 

Zaradi ugodnejših povezav smo Slovenci lete pogosto našli kar pri sosedih, v Italiji, Avstriji ali na Hrvaškem. Cene Adriinih letov so bile med drugim višje tudi zaradi zakupljenih idealnih terminov letov, ki so časovno najugodnejši za potnike, vendar zato tudi dražji.

Če in kakšne spremembe v cenah letalskih kart z domačega letališča so v zadnjih dneh zaznali, smo povprašali pri podjetju Nomago, enem največjih slovenskih organizatorjev potovanj. Kot pravijo, bomo realno sliko primerjav cen s sosednjimi letališči lahko videli šele, ko bodo napovedane letalske družbe dejansko začele leteti. "Za zdaj smo opazili, da je Air Serbia za lete do Beograda iz Ljubljane spustila tarifo, kako bo z novimi letalskimi družbami, pa bomo še videli," pravijo pri Nomagu. So pa izrazili nekaj pomislekov glede urnikov letenja.

"Zna biti težava s povezavami glede ur letov, če ti ne bodo jutranji in večerni, ki bi bili sicer za potnike najbolj ugodni. Vsekakor trenutno še težko ocenimo položaj, bo pa to veliko bolj jasno v prihajajočih mesecih," so dodali.

Druge družbe večajo frekvence letov

Air France bo frekvenco letenja v Pariz podvojil – namesto šestkrat tedensko bo v francosko prestolnico letel dvakrat dnevno (z izjemo sobote), poleg tega pa bodo potniki z ljubljanskega letališča z njim pogosto potovali z večjimi letali. 

Poljski prevoznik LOT Polish Airlines bo v Varšavo namesto sedemkrat letel osemkrat tedensko, že v trenutnem voznem redu pa se je na povečano povpraševanje po njegovih letih prilagodil z večjim letalom.

Air Serbia je že med poletjem predstavila nove lete v Niš, na liniji v Beograd pa bo letenje v zimskem času okrepila in namesto 11 ponudila 17 letov na teden. Prek srbske prestolnice bodo Ljubljano povezovali tudi s Skopjem, Tirano, Sarajevom in Sofijo. Večjemu številu potnikov se trenutno prilagajajo tudi z občasno uporabo večjih letal. 

V Podgorico bodo potniki s prevoznikom Montenegro Airlines namesto štirikrat lahko leteli šestkrat na teden. Prevoznik Aeroflot pa bo povezavo v Moskvo okrepil z uporabo večjih letal – z airbusi A320 bo ponudil 140 sedežev na let, medtem ko so prej leteli z letali Suhoj z 90 sedeži. 

V zimskem voznem redu bodo potnikom z ljubljanskega letališča na voljo še povezave Turkish Airlines v Istanbul, Easyjeta v London (Gatwick in Stansted) ter Berlin in povezave Transavie v Amsterdam.

Pravice in ukrepi potnikov za povračilo kupnine letov Adrie Airways 

Kakšne so rešitve za potnike, ki so zaradi stečajnega postopka Adria Airways ostali brez rezerviranih letov, oziroma so bili ti odpovedani?

Če ste letalsko vozovnico rezervirali neposredno pri Adrii Airways, torej prek njihove spletne prodaje, prodajnih centrov ali prodajne točke na Brniku, imate naslednji dve možnosti. Prva – najkasneje do 3. januarja 2020 morate stečajnemu upravitelji vložiti prijavo oziroma zahtevek za vračilo kupnine za vozovnico, ali druga, bolj obetavna – v primeru, da ste nakup vozovnice opravili z bančno kartico, se o možnosti nadomestila kupnine pozanimajte pri banki, ki je izdajateljica kartice. Več informacij o tem najdete na spletni strani Tržnega inšpektorata RS. 

Če ste vozovnico za let Adrie Airways rezervirali pri drugem letalskem prevozniku, pri potovalni agenciji ali agenciji za podajo vozovnic, se obrnite na prodajno mesto, kjer je bil nakup opravljen in poskusite uveljaviti pravice, ki jih imajo letalski potniki v primeru odpovedanega leta. Več na spletni strani Evropskega potrošniškega centra Slovenija. O priporočilih centra glede povračila kupnine za odpovedane lete Adrie Airways lahko preberete tukaj.

Preberite še: Danica Badovinac: Slovenka, ki si je v Indoneziji ustvarila družino in službo ALI ADRIA je mrtva, živela Air sLOVEnia!

Priporočamo tudi: Stroka svetuje, kako izboljšati odnos z otrokom in ga spodbuditi, da se vam zaupa

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.