25. 7. 2020, 06:33 | Vir: STA

Boris Johnson je javno priznal, da se vlada ni dobro odzvala na širjenje koronavirusa

profimedia

Ob prvi obletnici od nastopa mandata je britanski premier Boris Johnson priznal napake pri obvladovanju pandemije covida-19. Priznal je, da v prvih mesecih vlada ni dobro razumela virusa in se ni zavedala nevarnosti, ki jo pri širjenju koronavirusa predstavljajo okuženi brez simptomov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V prvih tednih in mesecih ga nismo tako razumeli, kot bi si želeli," je o izbruhu koronavirusa povedal Johnson v pogovoru za britanski BBC.

Ni sicer želel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali so v državi prepozno uvedli karanteno in druge ukrepe za zajezitev koronavirusa. Povedal je le, da gre za odprta vprašanja med znanstveniki.

Epidemiolog in nekdanji vladni svetovalec Neil Ferguson je nedavno dejal, da bi lahko preprečili skoraj polovico od 45.600 smrtnih primerov, če bi stroge karantenske ukrepe v marcu uvedli vsaj en teden prej. Britanska vlada je namreč sprva zagovarjala koncept t. i. čredne imunitete, da bi se državljani večinoma prekužili, kasneje pa si je premislila.

Velika Britanija velja za eno najhuje prizadetih v pandemiji, po podatkih vlade je umrlo več kot 45.600 ljudi, potrdili pa so skoraj 300.000 primerov okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.