3. 6. 2020, 15:00 | Vir: STA

Boris Johnson milijonom v Hongkongu obljubil vizume

Profimedia

Če bodo oblasti v Pekingu vztrajale pri uveljavitvi spornega zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, bo Velika Britanija milijonom Hongkonžanom ponudila vizume in celo možnost pridobitve britanskega državljanstva, je v članku, objavljenem v torek v časnikih Times in South China Morning Post obljubil britanski premier Boris Johnson.

"Številni ljudje v Hongkongu se bojijo, da je njihov način življenja - za katerega se je Kitajska zavezala, da ga bo ohranjala - v nevarnosti," je zapisal Johnson. Kot je nadaljeval, Velika Britanija, če bo Kitajska s svojimi dejanji še naprej upravičevala te strahove, preprosto ne bo mogla zgolj zmigniti z rameni in se obrniti stran, ampak "bomo spoštovali svoje obveznosti in ponudili alternativo". Ob tem je spomnil na "zgodovinske vezi in prijateljstvo" z nekdanjo britansko kolonijo.

Po besedah Johnsona ima britanske potne liste, ki omogočajo prihod na Otok brez vizuma za največ šest mesecev, trenutno okoli 350.000 Hongkonžanov. Še približno 2,6 milijona ljudi bi lahko zanje zaprosilo.

Če bo Kitajska uveljavila zakon o nacionalni varnosti, bo Velika Britanija spremenila svoja pravila o priseljevanju, tako da bo vsem imetnikom teh potnih listov iz Hongkonga dovolila prihod v Združeno kraljestvo za obdobje 12 mesecev, ki ga bo mogoče podaljšati, ter jim podelila širše pravice - vključno s pravico do dela, ki bi jim lahko odprla pot do pridobitve britanskega državljanstva, v torkovem članku obljublja britanski premier in dodaja, da bi bile to "največje spremembe našega vizumskega sistema v zgodovini Britanije".

Danes je že sledil odziv uradnega Pekinga, ki je London opozoril, da se mu bo vmešavanje v zadeve Hongkonga "zagotovo maščevalo", poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Združenemu kraljestvu svetujemo, da naredi korak nazaj z roba, da opusti svojo mentaliteto hladne vojne in kolonialno miselnost ter prizna in spoštuje dejstvo, da se je Hongkong vrnil Kitajski," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Spodkopavanje oblasti Pekinga kaznivo

Kitajski ljudski kongres je v četrtek potrdil predlog zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu, v skladu s katerim bo na območju kaznivo spodkopavati oblast Pekinga. Predlog se sedaj seli v stalni komite komunistične partije, ki naj bi zasedal ta mesec, in bi lahko postal dokončno uzakonjen še pred septembrom.

Načrti Pekinga so vodili v vnovične množične proteste v Hongkongu ter ogorčenje Zahoda. Kot opozarjajo, je načrtovani zakon neposredno v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Kitajske, saj odpravlja svoboščine, obljubljene Hongkongu ob njegovi predaji Kitajski iz rok Velike Britanije leta 1997.

Ta predaja je namreč potekala na podlagi svojstvenega dogovora, ki uveljavlja načelo "ena država, dva sistema" - v Hongkongu naj bi bile zaščitene določene svoboščine, kot so svoboda zbiranja in govora, neodvisno sodstvo in nekatere demokratične pravice, ki jih drugi deli celinske Kitajske ne poznajo.

Prav v skladu s tem dogovorom naj bi Hongkong tudi uveljavil lasten zakon o nacionalni varnosti. A zaradi nepriljubljenosti do tega ni nikoli prišlo - vlada je poskušala leta 2003, a je pod pritiskom protestov popustila. Lani so nato protesti proti zakonu o izročanju prerasli v nasilje in se razvili v širše gibanje proti Kitajski in za več demokracije.

Z rahljanjem imigracijskih pravil za prebivalce Hongkonga je sicer Pekingu že pred dnevi zagrozil britanski zunanji minister Dominic Raab, na kar so se v Pekingu odzvali z grožnjo z "ustreznimi protiukrepi".

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec