4. 12. 2018, 08:56 | Vir: STA

Boris Popovič zahteva ponovno štetje glasovnic v Kopru

Stanko Gruden/STA
Boris Popovič zahteva ponovno štetje glasovnic v Kopru (foto: Stanko Gruden/STA)

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je na koprsko občinsko volilno komisijo v ponedeljek zvečer oddal ugovor. Zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic na vseh voliščih v Mestni občini Koper, je pojasnil Matoz. Neuradni zmagovalec županske tekme Aleš Bržan za zdaj tega še ne komentira.

Kot je v video posnetku po oddaji ugovora, ki so ga posredovali iz stranke Koper je naš, še pojasnil Matoz, z ugovorom zahtevajo ponovno štetje vseh glasovnic, tako veljavnih kot neveljavnih, in sicer na vseh voliščih. "Seveda navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile tekom samih volitev in pričakujemo, da bo občinska volilna komisija našemu ugovoru sledila, da bomo glasovnice prešteli in da bo s tem tudi spremenjen izid," je pojasnil Matoz.

Po neuradnih izidih je v drugem krogu nedeljskega drugega kroga županskih volitev v Kopru za pičlih sedem glasov zmagal Popovičev tekmec Bržan. Ta je danes za STA dejal, da bo lahko Popovičevo potezo komentiral šele, ko se bo podrobno seznanil z njeno vsebino.

Sicer pa je Bržan ponovil ponedeljkovo oceno, da so bile nepravilnosti na voliščih, ki so jih zaznali na nedeljskem glasovanju, manjše, in zato ne bi mogle vplivati na rezultat volitev. Tudi Bržan je sicer v ponedeljek vložil ugovor pri občinski volilni komisiji, a je šlo po njegovih besedah za majhne zahtevke, ne pa npr. za zahtevo za ponovno štetje glasov.

Volilni izid v Kopru je izjemno tesen; v nedeljo zvečer je bil Bržan v prednosti 12 glasov, potem ko je volilna komisija v ponedeljek preštela še glasovnice, ki so prispele po pošti, pa se je njegova prednost zmanjšala na le še sedem glasov.

Prispelo je 46 glasovnic, od tega je bilo veljavnih 45, je v izjavi medijem po štetju povedal predsednik volilne komisije Miloš Senčur. Od teh glasovnic je bilo 25 glasov za Popoviča, 20 pa za Bržana. Tako je Bržan po skupnih neuradnih rezultatih prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.914.

Glede domnevnega neujemanja v številu oddanih glasovnic na predčasnem glasovanju je Senčur pojasnil, da je bil seštevek oseb, vpisanih v imenik za predčasno glasovanje, enak številu oddanih glasovnic, in sicer 2715. Od teh je bilo neveljavnih devet glasovnic.Ugovor na delo volilnega odbora oz. volilne komisije je bil mogoč do polnoči, volilna komisija pa mora o ugovorih odločiti v štirih dneh.

OVK bo o ugovoru odločala v četrtek

  • Koprska občinska volilna komisija (OVK) bo o ugovoru Borisa Popoviča na delo volilnih organov odločala na seji v četrtek popoldne. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, da se volitve ponovijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.