19. 3. 2022, 16:07 | Vir: STA

"Čimprej se morajo priključiti Evropski uniji." Borut Pahor o državi z visoko stopnjo potencialnih konfliktov

Profimedia

Slovenski predsednik je predlagal hitri postopek.

Slovenski predsednik Borut Pahor je v intervjuju za bosanski časopis Dnevni azov izrazil prepričanje, da se mora Bosna in Hercegovina čim prej priključiti Evropski uniji, saj je ruska invazija na Ukrajino posredno povečala možnost stopnjevanja konfliktov v regiji. Predsednik republike upa, da se bo unija trenutnim razmeram hitro prilagodila in ukrepala.

Spomnil je, da je že na münchenski varnostni konferenci februarja predlagal tako imenovani hitri postopek za vključevanje BiH v EU. Ta ideja je bila potem zapisana v izjavi devetih predsednikov držav EU za Ukrajino.

"Posebej sem izpostavil, da računam na enako privrženost predsednikov, podpisnikov te pobude za Ukrajino, tudi za BiH. Seveda si želim, da bi se v celoti pospešil proces vključevanja vseh držav Zahodnega Balkana v EU, vendar zaradi posebnosti, potrebe po ohranitvi njene ozemeljske celovitosti ter večje funkcionalnosti BiH posebej omenim," je dodal.

Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da se vsi regionalni politični voditelji vzdržijo izjav ali ravnanj, ki bi poglobile nezaupanje med narodi in državami Zahodnega Balkana in dodal, da je treba okrepiti politični dialog na vseh ravneh, pa tudi medsebojno zaupanje in sodelovanje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ