A. Ko. | 13. 3. 2022, 14:34

Bosta dizel in bencin od torka naprej še DRAŽJA?

Profimedia

https://www.goldi.si/energija/kurilno-olje/Če vlada ne bo intervenirala hitro, se bodo v torek dizel, bencin in kurilo olje pošteno podražili.

Glede na napovedi predsednika vlade Janeza Janše in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je sicer pričakovati, da bo vlada glede cen goriva intervenirala, a dejstvo je, da mora to storiti hitro.

Že v torek se bencin namreč lahko podraži za 10 centov na liter, dizel pa bi lahko skočil tudi za 20 centov na liter, kurilno olje pa celo za 25 centov na liter, poroča portal N1.

Nova analiza gibanja cen dizla in bencina tokrat namreč kaže, da bi se brez (sicer pričakovane) vladne intervencije bencin v torek podražil na 1,65 evra za liter, dizel na kar 1,85 evra za liter, kurilno olje pa bi lahko po novem stalo 25 centov več, torej okoli 1,26 evra za liter.

Se obeta eksplozija cen goriv v Sloveniji?

Vlada Janeza Janše je o možnih ukrepih za obvladovanje cen goriv sicer že razpravljala, a čakajoč na dogovor evropskih voditeljev, ki so se pred dnevi sestali v Versaillesu, še ni ukrepala.

Zdaj je jasno, da bo morala vlada poseči hitro, sicer lahko kmalu cene goriv v Sloveniji eksplodirajo, opozarjajo strokovnjaki.

Možni ukrepi vlade

Vlada ima na voljo nekaj možnih ukrepov za preprečevanje nadaljnje izrazito visoke rasti cen goriv. Lahko določi najvišje cene, za določen čas lahko sprosti tudi blagovne rezerve, lahko zniža dajatve (najbolj bi se poznalo znižanje DDV in/ali trošarin), lahko pa goriva tudi subvencionira.

Za zdaj ni znano, za kakšno kombinacijo ukrepov se bo vlada na predlog gospodarskega ministra odločila. O strmem naraščaju cen poročajo iz številnih evropskih držav.

Rast cen je posledica rasti nabavne cene nafte na svetovnih borzah, zlasti zaradi ruske invazije na Ukrajino in posledično ostrih ekonomskih sankcij Zahoda zoper Rusko federacijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord