Sir je živilo, ki ga številni naravnost obožujejo. Dandanes je na voljo veliko vrst sira, a pozor: dobro je preveriti, kaj pravzaprav vsebujejo.
Na to je jasno in glasno opozorila branjevka z zagrebške tržnice Dolac, o tem pa so jo povprašali novinarji portala Zagrebinfo. Seveda je tudi Zagreb v tem letnem času precej prazen, saj se veliko prebivalcev napoti na obalo, ki je zdaj krepko polna. A veliko tujcev, ki poleti obišče hrvaško prestolnico, se ustavi na priljubljeni mestni tržnici, tako kot je to v navadi v Ljubljani. Turisti si sicer ogledujejo ponudbo, a kot so zapisali na omenjenem portalu, le redki kaj kupijo in običajno se odločijo za sadje.
No, v notranjem prostoru tržnice se nahaja del, ki je namenjen prodaji mlečnih izdelkov. V tem letnem času je tam le nekaj stojnic s siri, saj - kot že rečeno - večina ljudi v tem letnem času odide na dopust. A starejši, tisti, ki so ostali doma, se še vedno držijo svojih navad in se odpravijo na tržnico. Tudi na Hrvaškem so živilski izdelki v trgovinah cenejši od tistih s tržnice, tudi, ko gre za sir.
Tako so eno od branjevk, ki prodaja sir in mlečne izdelke, povprašali o razlikah. Pravi, da je to mogoče opaziti že na prvi pogled - in opozarja, na kaj je treba paziti: "Če je iz trgovine, bo profesionalno zapakirano, z deklaracijo in rokom uporabe. Domači izdelki tega nimajo," je dejala. Njena ponudba vsebuje sir v prozornih vrečkah in sirotko v steklenicah. Novinarjem je zaupala: "Kdor nima denarja, kupi v trgovini – in takih je vedno več. Mislim, da tu sploh ni prostora za prevaro, vse se ve."
No, sir spada med tista živila, pri katerih je kaj kmalu mogoče prepoznati, ali gre za star ali svež izdelek. Če ima neprijeten vonj, ga seveda ne gre kupiti. Marsikdo tega sicer ne ve, a v trgovinah prodajajo tudi nekaj, kar se imenuje "nadomestni sir." Zato je treba pogledati, kaj pravzaprav vsebuje - in če so na deklaracijah navedene sestavine s predpono "E", je pozornost toliko bolj na mestu. Na tržnicah takih izdelkov najverjetneje ne boste zasledili.
Nadomestki za sir
Dobro pa je vedeti še tole: v grobem mlečne sire delimo na dve vrsti, mehke in trde. Mleku dodajo izbrane bakterijske kulture in sirilo, ki povzroči, da beljakovine koagulirajo oz. se sprimejo, nato dodajo sol, iztisnejo vodo oz. sirotko ter sir shranijo oz. starajo.
Izbira nemlečnih nadomestkov za mehke sire je res velika. Od sojinih variant do različic, narejenih iz rastlinskih olj, tapiokinega škroba in izolatov grahovih beljakovin. Skuto lahko nadomestimo z drobljenim tofujem. Precej težje pa je doseči predvsem strukturo trdih sirov. Prožnost in topljivost sira povzroči beljakovina kazein, ki je v mleku in katere znanstveniki še ne znajo zadovoljivo nadomestiti in rastlinskih virov. Proizvajalci tako poskušajo teksturo doseči z različnimi gumijevci, beljakovinami in maščobami.
Za osnovo večinoma uporabijo sojine beljakovine. Kot nadomestek za parmezan nekateri prisegajo na kosmiče prehranskega kvasa. Večina nemlečnih sirnih nadomestkov vsebuje precej več sestavin kot pravi sir, zato je branje deklaracij tudi tukaj obvezno, saj so rastlinske različice precej bolj predelane kot mlečne.
Povzeto po: Zagreb.info