14. 3. 2021, 12:00 | Vir: STA

Brazilija po številu okužb in smrti prehitela Indijo in zaostaja le za ZDA

profimedia

Brazilija je po številu okužb z novim koronavirusom prehitela Indijo, tako da je zdaj ta južnoameriška država z več kot 11,44 milijona primerov okužbe na drugem mestu na svetu. Pred njo so samo še ZDA. Ob tem iz več brazilskih mest poročajo o zlomu zdravstvenega sistema.

Brazilsko ministrstvo za zdravje je v soboto sporočilo, da so v zadnjem dnevu zabeležili 76.178 novih primerov okužbe, umrlo pa je še 1997 covidnih bolnikov. Skupaj sta tako v državi, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, za covidom umrla 277.102 bolnika, potrdili pa so 11.439.558 okužb, poročajo tuje tiskovne agencije.

S tem je Brazilija na drugem mestu po absolutnem številu okužb s koronavirusom prehitela Indijo. Tam so v zadnjem dnevu potrdili 25.320 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od 16. decembra. Skupaj so v Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, zabeležili 11,36 milijona okužb, umrlo pa je 158.607 covidnih bolnikov.

Ob tem iz več brazilskih mest poročajo o zlomu zdravstvenega sistema, tudi v prestolnici zvezne države Amazonija Manaus. Po poročanju novičarskega portala G1 so bolnišnice v 53 mestih v zvezni državi Sao Paulo dosegle 100-odstotno zasedenost. Najmanj 45 covidnih bolnikov je umrlo, medtem ko so čakali na prosto posteljo na oddelku za intenzivno nego.

V tej bogati zvezni državi bodo od ponedeljka v veljavi izredne razmere, v okviru katere bo od 20. ure veljala tudi policijska ura. V Riu de Janeiru medtem nadaljujejo rahljanje ukrepov za zajezitev virusa.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki že od izbruha zmanjšuje resnost pandemije in pod vprašaj postavlja tudi pomen cepiv, še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom, češ da škodijo gospodarstvu.

Ta teden ga je zato kritiziral tudi nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je Bolsonarove odločitve glede pandemije označil za neumne. Lula da Silva je v soboto prejel prvi odmerek cepiva proti covidu, ljudi pa je ob tem pozval, naj se ne zbirajo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel