31. 1. 2019, 09:08 | Vir: STA

Brazilija: Skoraj 100 smrtnih žrtev v zrušenju jezu

STA

Število smrtnih žrtev petkovega zrušenja jezu blizu mesta Belo Horizonte na jugovzhodu Brazilije je po najnovejših podatkih naraslo na 99, 259 ljudi še pogrešajo, je v sredo sporočila civilna zaščita. Po ocenah reševalcev je le malo možnosti, da bi našli preživele, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Jez rudnika Corrego do Feijao brazilskega gradbenega koncerna Vale je popustil v petek. Deroča voda in blato sta zalila del rudniškega kompleksa in več naselij blizu mesta Brumadinho z 39.000 prebivalci. Na območje, veliko okoli 290 hektarjev, se je zlilo okoli dvanajst milijonov kubičnih metrov blata.

Po zadnjih podatkih oblasti je umrlo 99 ljudi, a ker jih še 259 pogrešajo, utegne število smrtnih žrtev še narasti. Zadnje preživele so našli v soboto zjutraj.

Rudarsko podjetje Vale, največji proizvajalec železove rude na svetu, je družinam žrtev ponudilo denar, a poudarilo, da ne gre za odškodnino. Kot je v sredo povedal tiskovni predstavnik koncerna za vsako smrtno žrtev ali pogrešanega ponujajo 100.000 realov (23.600 evrov).

Podjetje je že v prejšnjih dneh sporočilo, da bodo ustavili rudarjenje okoli desetih jezov v Braziliji, tiste, ki so podobni jezu, ki se je v petek zrušil, pa bodo podrli. Oblasti so zaradi zrušenja jezu, ki je zadrževal okoli 13 milijonov ton rudniških odpadkov v obliki rdeče-rjavega blata, že aretirale pet inženirjev družbe.

Kakšna je toksičnost razlitega blata, za zdaj še ni jasno. Brazilske oblasti se medtem bojijo, da bodo rudniški odpadki do sredine februarja dosegli več hidroelektrarn.

Do podobne katastrofe je na nahajališču Valeja na istem območju prišlo že leta 2015. Tedaj je umrlo 19 ljudi, posledica pa je bila tudi ena najhujših okoljskih tragedij v zgodovini Brazilije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.