18. 2. 2022, 10:35 | Vir: STA

Brazilski Petropolis si še ni opomogel od poplav, a mu že grozi novo deževje

profimedia

V pričakovanju novega močnega deževja so prebivalce več četrti brazilskega mesta Petropolis v četrtek zvečer pozvali k evakuaciji, in to le dva dneva po uničujočih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so zahtevali najmanj 117 življenj.

Sirene so se oglasile v več četrtih tega priljubljenega turističnega mesta, kjer so prebivalci še vedno pod vtisom naraslih rek in blata, ki so med torkovim neurjem pokopali domove ter odnašali drevje in avtomobile. Najmanj dve cesti sta še vedno zaprti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po uničujočem neurju v mestu s 300.000 prebivalci, ki leži v hribovitem predelu kakih 60 kilometrov severno od Rio de Janeira, še vedno pogrešajo več deset ljudi, saj vseh mrtvih še niso identificirali. Po podatkih policije pogrešajo 116 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pokopavajo že tudi prve žrtve neurja, ki so jih identificirali.

Oblasti so v četrtek prebivalcem ogroženih območij poslale tudi sms-sporočila s pozivom, naj se zatečejo k sorodnikom in v zaklonišča zaradi količine dežja, ki je začela padati, saj bo še nekaj ur deževalo s srednjo do veliko intenzivnostjo.

Zaradi nevarnosti zemeljskih plazov so reševalne ekipe zaradi lastne varnosti prenehale z iskanjem pogrešanih. Pri reševanju je sodelovalo okoli 500 gasilcev ob pomoči več sto prostovoljcev, psov, buldožerjev in več deset letal.

V zasilna bivališča, večinoma v javnih šolah, so namestili okoli 850 ljudi.

Po uradnih podatkih je v torek v šestih urah padlo več padavin, kot je bilo pričakovano za cel mesec februar. "To je bil najhujši dež v Petropolisu od leta 1932," je povedal guverner Claudio Castro po obisku kraja.

Petropolis je priljubljeno letovišče za turiste, ki bežijo pred visokimi temperaturami v Rio de Janeiru. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki se je mudil na uradnih obiskih v Rusiji in na Madžarskem, naj bi po vrnitvi s turneje danes obiskal mesto in pregledal nastalo škodo, so sporočili iz vlade.

Strokovnjaki trdijo, da so se deževne sezone povečale zaradi cikličnega ohlajanja Tihega oceana in vpliva podnebnih sprememb. Globalno segrevanje povečuje nevarnost in intenzivnost poplav zaradi izrednih padavin, saj toplejše ozračje zadržuje več vode.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ