31. 12. 2020, 15:00 | Vir: STA

Brexit: Novo leto prinaša spremembe pri potovanju in priseljevanju v Združeno kraljestvo

Profimedia
Brexit: Novo leto prinaša spremembe pri potovanju in priseljevanju v Združeno kraljestvo (foto: Profimedia)

Med Združenim kraljestvom in EU z novim letom, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, ne bo več prostega pretoka oseb. To bo vplivalo na potovanja in priseljevanje državljanov unije na Otok. Z novim točkovnim sistemom priseljevanja želi britanska vlada privabiti predvsem visokokvalificirano delovno silo.

Po novem imigracijskem sistemu bodo državljani EU obravnavani kot državljani brez vizuma. To pomeni, da lahko v Združeno kraljestvo vstopijo brez vizuma kot obiskovalci za šest mesecev. V tem obdobju lahko večkrat vstopijo v Združeno kraljestvo, ne morejo pa tam trajno živeti, delati ali pridobivati javnih sredstev.

Do 1. oktobra 2021 bodo lahko slovenski državljani v Združeno kraljestvo vstopali z veljavno osebno izkaznico ali veljavnim potnim listom. Od 1. oktobra dalje pa bo vstop mogoč le še z veljavnim potnim listom. Državljani z urejenim statusom v okviru sheme EU bodo lahko v Združeno kraljestvo z osebno izkaznico vstopali do najmanj 31. decembra 2025.

Državljani Združenega kraljestva bodo izenačeni z državljani tretjih držav, ki za vstop v schengensko območje ne potrebujejo vizuma.

Za potovanja s hišnimi ljubljenčki se bodo pravila razlikovala za Severno Irsko, ki bo v skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski po 1. januarju na področju zdravja živali še naprej del enotnega trga EU, ter preostalim Združenim kraljestvom. Med EU in Severno Irsko bodo tako za potovanja s psi, mačkami in belimi dihurji še naprej veljala enaka pravila kot med državami članicami EU. Združeno kraljestvo pa se je zaenkrat obvezalo, da bo še naprej priznavalo potni list EU za hišne živali. Za vračanje iz Združenega kraljestva v EU bodo veljali enaki pogoji kot za vračanje iz vrste tretjih držav.

Za potovanje z ljubljenčki iz Združenega kraljestva z izjemo Severne Irske v EU bodo morali biti izpolnjeni pogoji za vstop iz tretje države. Ob tem bo treba priložiti zdravstveno spričevalo, vstop pa bo dovoljen le prek vstopnih točk z nadzorom izpolnjevanja zdravstvenih pogojev.

Uporaba vozniških dovoljenj

Glede uporabe in zamenjave vozniških dovoljenj ne bo bistvenih razlik v primerjavi z ureditvijo, veljavno do 31. decembra letos, razen obveznosti zamenjave vozniškega dovoljenja po preteku določenega obdobja ob preselitvi v Združeno kraljestvo.

Ob upoštevanju načela recipročnosti se bodo lahko po 1. januarju vozniška dovoljenja, izdana v Sloveniji, še naprej uporabljala za vožnjo motornih vozil na območju Združenega kraljestva brez potrebe po mednarodnem vozniškem dovoljenju, na primer ob turističnih potovanjih, poslovnih obiskih in kratkotrajnem prebivanju na Otoku. Možna bo tudi zamenjava vozniška dovoljenja brez ponovnega opravljanja vozniškega izpita, denimo po določenem obdobju ob preselitvi v Združeno kraljestvo.

Spremenila pa se bodo tudi pravila glede priseljevanja oziroma bivanja v Združenem kraljestvu nad šest mesecev. Tisti državljani EU, ki že živijo na Otoku ali bodo tja prišli pred 31. decembrom, lahko do 30. junija prihodnje leto zaprosijo za prednaselitveni ali naselitveni status, ki jim omogočata enake pravice, kot jih imajo Britanci. V Veliki Britaniji živi približno 3,2 milijona državljanov EU.

Po podatkih slovenskega veleposlaništva v Londonu je do 30. novembra za status zaprosilo 3880 slovenskih državljanov. Med njimi jih je 1790 prejelo naselitveni status, 2040 pa prednaselitvenega. Podatkov o tem, ali je število Slovencev v Združenem kraljestvu po brexitu 31. januarja kaj upadlo, na veleposlaništvu nimajo.

Kot so še pojasnili za STA, slovenski državljani pri prošnjah za naselitveni status niso imeli težav in v zvezi s tem niso potrebovali posebne pomoči veleposlaništva. Je bilo pa opaziti porast prošenj za izdelavo novih osebnih dokumentov.

Za vse, ki bodo v Združeno kraljestvo vstopili od 1. januarja dalje, pa bodo veljala drugačna pravila

Kdor bo želel ostati dlje kot šest mesecev, da bi tam delal, študiral ali živel, bo moral zaprositi za vizum. V skladu z novim sistemom bodo morali priseljenci za pridobitev vizuma zbrati najmanj 70 točk. Te bodo pridobili za posebne veščine, sposobnosti in poklice.

Znati bodo morali tudi angleški jezik in imeti ponudbo za delo z letno plačo v višini najmanj 25.600 funtov (30.820 evrov). Za vizum bodo lahko zaprosili tudi tisti s plačo 20.480 funtov (24.620 evrov), če bodo dobili delo na področju, kjer primanjkuje delavcev, ali imajo doktorat, povezan z delom. Posebni vizumi bodo tudi za visoko kvalificirane delavce oz. globalne talente ter za inovatorje in zagonska podjetja.

Britanska vlada izpostavlja, da bodo po novem sistemu pri priseljevanju na Otok imeli prednost najboljši talenti. Po ocenah slovenskega veleposlaništva med Slovenci, ki živijo v Združenem kraljestvu, prevladujejo visoko kvalificirana delovna sila in študenti.

Dogovor o prihodnjih odnosih, ki sta ga sklenila Bruselj in London, ureja tudi usklajevanje sistemov socialne varnosti ter zagotavlja, da za posameznike kadarkoli velja le en sistem socialne varnosti. S tem so se izognili tveganju, da bi posameznik plačeval dvojne prispevke za socialno varnost ali da za posameznika v določenem trenutku ne bi veljal noben sistem nacionalne varnosti in bi tako ostal brez socialne zaščite. Vključene so dajatve za bolezen, dajatve za materinstvo in očetovstvo, dajatve za invalidnost, dajatve za starost, dajatve za preživele osebe, dajatve za nesreče pri delu in poklicne bolezni, pomoči ob smrti, dajatve za brezposelnost ter dajatve pred upokojitvijo.

Za vključitev v sistem socialne varnosti se upošteva načelo kraja, kjer posameznik dela, podobno velja za javne uslužbence ter letalsko in ladijsko osebje. Se pa lahko države članice opredelijo, ali bodo izkoristile možnost izjeme od tega načela in to naknadno sporočijo Evropski komisiji.

Sistem napotitev delavcev v zvezi z ohranitvijo zavarovanja v državi zaposlitve ostaja podoben kot doslej. Napotitve se lahko na podlagi ohranitve zavarovanja v državi zaposlitve opravljajo dve leti brez možnosti podaljšanja. Vsi statusi napotenih delavcev po 1. januarju 2021 se ohranijo do zaključka aktivnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.