25. 7. 2007, 15:08 | Vir: Playboy

Brez (predsodkov)

André Plessel
Zgoraj brez (foto: André Plessel)

Zgoraj brez

»Kakšen škandal je bil, ko je Brigitte Bardot prišla v Cannes v bikiniju!« se spominja mladosti gospod Drago. »Ampak kakšen veleškandal je šele bil, ko je enkrat konec šestdesetih pred hotelom Byblos v St. Tropezu snela modrček! Joj, še danes se spomnim te slike! Kako me je matralo, kaj skriva pod spodnjim delom ...«

Da je toples postal šik moda, so kriva šestdeseta – seksualna revolucija, flower power morala, vsesplošna dobrohotna atmosfera … In dva pogumna človeka – že omenjena blond Francozinja – Brižitka, seksi filmska diva – in Američan (po rojstvu Avstrijec) Rudi Gernreich, ki je leta 1964 scopral t. i. monokini, prve toples kopalke na svetu.

Gernreichova novost je bila za puritanske Američane precejšen zalogaj; kreator je imel velike težave z manekenkami, nobena si ni hotela nadeti 'futuristične oprave', zato je kopalke brez zgornjega dela prva reklamirala kar njegova žena Peggy. Tudi revija Life, denimo, je imela težave s sproščeno goloto. »Mi smo družinska revija in gole prsi so na slikah dovoljene samo, če ženska pripada kakemu staroselskemu plemenu,« navaja njihovo stališče spletna stran BikiniScience.com.

Napak bi bilo seveda sklepati, da je toples hipijevska pogruntavščina. Polinezijske lepotice, na primer, si že od pradavnine krojijo nošo 'zgoraj brez', pa Južnoafričanke in Južnoameričanke tudi. Tako kot pred njimi ženskice na Kreti. Toda od au naturel Adama in Eve do toplesa in plaž FKK so minili veki. Vladala je tema – v njej je golota postala izvirni greh, tako rekoč vsak pedenj kože pa mamilo, ki švohotneža spelje na hudičeva pota. Krščene duše so se pred zlom stoletja varovale z obleko. Potem so prišla na vrsto šestdeseta, pridigali so neki drugi preroki in ženske so, kar je zelo pomembno, prvikrat zares imele besedo.

Po vzoru Brižitke (in mnogih drugih vzornic feministične dobe) so odvrgle nedrčke in jo mahnile na plaže zgoraj brez. Poslej je paradiranje z joški (na požegnanih placih) ustaljena praksa, četudi jo nekateri jemljejo kot povabilo v mednožje. »Meni so joške rajcig! Ravno prav za na plažo …« navija za toples Drago. Nuda ga ne zanima. »Si predstavljate, da imate vse te pičke in joške stalno pred očmi? Pa da ti se zmeša!«

Knez iz Siolove klepetalnice pa na plaži ne mara ne enega ne drugega. »Zdi se mi narav­nost šokantno, da ženske tako preizkušajo mojo krepost in me spravljajo v skušnjavo in pohujšljive misli,« je zapisal. »Dajmo se zavedat, da so ženske joške spolni organ. To je tako, kot če bi jaz hodil spodaj brez in kazal bingelna. Bi ženske takoj rekle, da sem iztirjenec!«

»Ja, tudi mene motijo ženske zgoraj brez in v tangicah,« razlaga mama srednjih let. »Kot da jim tiste tangice kaj skrijejo! Grozno! Naj gredo rajši na nudistično plažo, na javni plaži pa zagovarjam kopalke.« Zagovorniki toplesa, nudizma in naturizma pravijo, da ne gre za razkazovanje in da toples izbira ni začetek paritvenega rituala. Da gre za svobodo, sproščenost v naravi. »Če hočete, gre tudi za otepanje predsodkov,« je komentirala naturistka Tanja Anžin, predsednica društva K naravi. »In za enakopravnost,« dodajajo aktivisti Topfree Equality, gibanja, ki se zavzema, da bi bil ženskam dovoljen toples vstop povsod, kjer je to okej za moške, recimo na javnih kopališčih in plažah.

Nekaj bitk so že izborili, a do končne zmage bodo nanizali še kar nekaj porazov. Konec koncev sta na svetu več kot dve milijardi pripadnikov krščanske vere, ki imajo prsi za tisti del ženske, ki ga je treba obvezno (in čim bolj) skriti. Bolj goreči so muslimani. Tako je lani duhovni vodja avstralskih muslimanov bentil, da so »nepokrite ženske surovo meso, ki vabi k napadu«. V mislih je imel rute. Kaj šele poreče na zgoraj brez?

Toples prestopnicam prav tako žuga mnogo puritanskih državljanov ZDA, ki goloto kaznujejo tudi denarno. Na primer v Delawaru, kjer je dekletom, starejšim od šestih let, zaukazano nošenje zgornjega dela kopalk – sicer jih čaka globa v višini nekaj sto dolarjev.

Evropejci so do goloprsih obiskovalk strpnejši. FKK in plaže z napisi ali simboli 'toples dovoljen' najdemo povsod ob sredozemski obali. In baje je zadnja leta toples vedno bolj v modi (če ne upoštevamo rigorozne Poljske). Jean-Claud Kaufman, avtor knjige Ženska telesa, moški pogledi – sociologija golih prsi trdi, da je v zadnjih štirih desetletjih toples bolj ali manj trend. Kauffmann je namreč s peterico raziskovalcev prečesal sto in več francoskih plaž in si situacijo ogledal od blizu.

Kaj svetuje? »Vsaka ženska mora upoštevati pravila, ki ji jih vsiljuje njeno lastno telo. Mora se vesti v skladu z leti, s kulturo, ter sprejeti pravila, ki veljajo na določeni plaži.« Strinja se, da toples ženske pošiljajo jasno sporočilo: »Smo samostojne in svobodne.« Oziroma, kot je pokazala anketa med Kauffmannovimi pristašicami toplesa, večinoma pravzaprav preverjajo, kako bodo tipi reagirali na njihova telesa. Pa ne, da je ženska emancipacija, ki je zažigala modrce, v resnici ves čas čakala zgolj na moški pogled in potrdilo: da, draga, lepa si?!

Ugovorov za in proti je veliko, kar je potrdila nedavno podstavljena bomba na eni izmed beneških mestnih plaž. Grožnja ni bila namenjena italijanski zunanji politiki, nobene zveze ni imela z vojno v Iraku ... skrajneže so zmotile šinjorine zgoraj brez.

Kam torej, da se ne obregnete ob kakega ekstremista? Pogrnite brisačko na eno izmed domačih ali onih toples kamnitih ali peščenih plažic pri sosedih. Hrvaške plaže sploh veljajo za nudistični raj. Recimo Zlatni Rat, Paklina, otočki okoli Dubrovnika ali kakšen divjak na Paklenih otokih. In kaj pravijo domačini? »Če je ženska v Dalmaciji zgoraj brez, takoj veš, da je turistka. Seveda se bodo vsi fantje slinili okoli nje, ker jim je zanimivo, saj tega doma ne vidijo. Ampak to še ne pomeni, da se jim zdi takšno obnašanje okej.«

One, ki jih rajca tuja roba, pošiljajo poznavalci na Tahiti Beach v St. Tropez (Francija) ali na Paradise Beach na Mikonosu, kjer je »polovica obiskovalk toples, 30 odstotkov njih pa ponavadi golih«. Pa še vseh starosti jih najdete, od tinejdžerk do 70-letnih starlet. Na Forbesovem seznamu najboljših toples krajev so se znašli tudi Clifton Beach iz Cape Towna in celo nekaj ameriških punktov, na primer Black's Beach v San Diegu ali nekaj plaž v Miamiju.

Kdo ve, morda boste na eni izmed njih (kot to počnejo premnogi paparaci, tudi domači – kajne, Miša Molk in Špela Grošelj?) opazili Umo Thurman ali Sharon Stone, Cameron Diaz v družbi Drew Barrymore, Vanesso Paradis ali Cindy Crawford … Vse one so rade toples. Tako kot tudi naša Sabina Mali, le da ona rajši to počne kje na samem.

Lora Power

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.