25. 11. 2021, 13:21 | Promocijska objava

Recikliranje v orehovi lupini – brezčasne modrosti za dobrobit našega modrega planeta

Eurospin

Vsakdo izmed nas v povprečju dnevno zavrže kar do dva kilograma odpadkov! Države, kakor je Slovenija, ki so že uvedle ločevanje odpadkov, k splošni dobrobiti narave zagotovo dosti pripomorejo, a še več lahko naredimo tudi sami, z dobro ozaveščenostjo. Zmanjšali boste odpadke in povrhu še prihranili denar. Vas zanima, kako?

K dobrobiti narave lahko sami prispevate tako:

• S seboj nosite vrečke, steklenice in posode za večkratno uporabo. Steklenica za vodo za vaša potovanja in za vsak dan bo dolgoročno prihranila ogromno količino plastike. Isto velja za nakupovalne vrečke ter posode za hrano, kadar prenašate hrano. Bonus nasvet: kupujte vreče iz recikliranih materialov ter steklo za vodo in hrano.

• Če ga še nimate, doma postavite lasten kompost. S tem vaši kuhinjski in vrtni odpadki ne bodo pristali v košu, temveč jih boste ponovno uporabili in vrnili v zemljo. 

• Prejemajte in plačujte račune le preko spleta. Odjavite se od papirnatih letakov, namesto tega se lahko prijavite na letake preko spleta, najnovejši Eurospinov katalog vam je na primer na voljo na kimbino.si. S prijavo na spletne račune in spletne letake boste letno prihranili na kilograme papirja.

• Ali res potrebujete papirnate brisače v kuhinji? Zlahka so nadomestljive s krpami in robčki iz blaga, ki jih lahko po uporabi operete. 

• Kupujte hrano na zalogo v večjih paketih. S tem prihranite veliko količino plastike in denarja! Večje količine živil so navadno namreč skoraj povsod cenovno ugodnejše.

• Dajte starim oblačilom novo življenje. Majica tako lahko postane krpa za brisanje, tisti z več domišljije pa lahko z malo truda iz starih kavbojk naredite novo in zanimivo torbo, iz zbirke nenošenih majic pa odejo ali preprogo, denarnico, prevleko za blazino, oblekico za otroka ...

• Zamenjajte kavo, ki jo na poti vzamete v papirnati skodelici, za kavo, ki ste jo pripravili sami – v skodelici za večkratno uporabo. Presenečeni boste, koliko čudovitih modelov se dobi na trgu! Domača kava je zmeraj najboljša.

• Namesto da svoja stara oblačila, pohištvo ali knjige – pa še marsikaj drugega, v bistvu skoraj karkoli, kar je še uporabno, a vam več ne služi – zavržete, lahko te predmete podarite. Kako lepo je, ko nekomu polepšamo dan! 

• Namesto da kupujete nove elektronske izdelke, jih popravite in s tem podaljšate njihovo življenjsko dobo ter hkrati zmanjšajte odpadke. 

• Še en zelo dober način, da se znebite velike količine odpada, je, da nehate kupovati ter uporabljati izdelke, ki niso trajnostni, za večkratno uporabo ali popravljivi. Vsega, kar si lahko sposodite – in ne potrebujete vsak dan –, vam zares ni treba kupiti. Lestve, težko delovno orodje, oblačila za posebne priložnosti, opreme za zabave in še marsičesa.

Upamo, da smo vam dali idejo ali dve, kako lahko bolje reciklirate in s tem ohranite naš planet čistejši.