4. 12. 2021, 12:42 | Vir: STA

Brezplačna psihosocialna in psihoterapevtska pomoč mladim v Radljah ob Dravi

profimedia

Mladi, prek društev povezani v Marenberški mladinski lokalni svet, so v sodelovanju in s podporo več partnerjev zasnovali projekt brezplačne psihosocialne in psihoterapevtske pomoči dijakom in študentom iz občine Radlje ob Dravi. S strokovnim pristopom želijo pomagati mladim pri premagovanju neugodnih posledic epidemije novega koronavirusa.

"Čas epidemije je mladim marsikaj odvzel, predvsem stike z drugimi v živo in druženja. Posledično se soočajo z različnimi stiskami, ki jih prepoznavajo tudi različne študije. Zato smo začeli razmišljati, kako bi mladim v lokalnem okolju lahko pomagali na strokoven način, ki si ga sicer morda ne morejo privoščiti," je za STA povedala Neža Ternik iz Marenberškega mladinskega lokalnega sveta.

Zasnovali so projekt, ki zajema interaktivna predavanja, terapevtske izkustvene delavnice, individualne in skupinske psihoterapije, pa tudi možnost individualnih svetovanj. Projekt sta finančno podprli Občina Radlje ob Dravi in Študentska organizacija Univerze v Mariboru, partner projekta je program neodvisen.si, strokovna nosilka projekta pa domačinka in geštalt psihoterapevtka Martina Vajs. Eno od delavnic na temo doseganja boljšega počutja s pomočjo umetnosti bo vodila tudi glasbenica, diplomirana medicinska sestra in umetnostna terapevtka Blažka Garmut.

Projekt izvajajo v novembru in decembru, dosedanje izkušnje pa so po besedah Neže Ternik pokazale, da je tovrstna pomoč v stiski v lokalnem okolju še vedno tabu tema. Opaža primere, ko bi nekdo rad prišel na kakšno delavnico, pa si ne upa, saj se boji, kaj si bodo o tem mislili drugi. Velikokrat so po njenih besedah problem tudi starši, ki mladih ne razumejo, zato že razmišljajo, da bodo v prihodnje pripravili tudi delavnice za starše. Pa tudi sicer se tekom projekta teme pogovorov prilagajajo potrebam udeležencev, je povedala.

"Ne glede na trenutno stanje epidemije bolezni covid-19 želimo vzpostaviti medsebojno sodelovanje med mladimi ter jih skozi psihoedukacijo bolje opremiti za soočanje s stiskami. Socialno šibkejšim želimo omogočiti tudi individualno psihoterapevtsko pomoč. V nadaljevanju želimo projekt nadgraditi v daljši proces redne skupinske psihoterapije," so v spletni predstavitvi zapisali snovalci projekta.

V tokratnem okviru projekta zadnjo delavnico načrtujejo 18. decembra. Informacije o projektu in obravnavanih vsebinah delijo na družbenih omrežjih in na spletni strani mladiradlje.si. Za sodelovanje na delavnicah je potrebna prijava, interesenti pa lahko v projektu sodelujejo tudi anonimno.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ