3. 6. 2019, 18:17 | Vir: STA

Britanska kraljica Trumpa sprejela v Buckinghamski palači

STA

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v Buckinghamski palači sprejela ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovo soprogo Melanio, ki sta danes začela tridnevni obisk v Veliki Britaniji.

Pred palačo sta bila ob sprejemu gostov tudi princ Charles in njegova soproga Camilla. Britanski prestolonaslednik in Trump sta pregledala častno stražo in poklepetala z nekaterimi vojaki. Nato sta se Trump in ameriška prva dama udeležila kosila s kraljico v palači. Tam jima je gostiteljica razkazala še kraljevo zbirko, vključno z artefakti, povezanimi z ZDA, poroča britanski BBC.

Kraljica je ob sprejemu Trumpu podarila knjigo Winston Churchilla o drugi svetovni vojni iz leta 1959 in tridelni set pisal. Melania je medtem prejela srebrno škatlico z ročno izdelanimi okraski.

Kasneje si je ameriški prvi par ogledal še westminstrsko opatijo, kjer sta položila venec neznanemu vojaku. Nato sta ju princ Charles in Camilla sprejela na čajanki v svoji rezidenci. Zvečer se bodo vsi skupaj udeležili še veličastnega banketa v Buckinghamski palači.

Že dopoldne se je na bližnjem trgu pred britanskim parlamentom zbralo več tisoč protestnikov, ki so pripravili "ljudski banket".

V torek bo imel Trump zajtrk z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu ter kosilo, po katerem bo novinarska konferenca. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila kraljičin najstarejši sin in njegova soproga.

Za torek so napovedani tudi množični protesti proti Trumpu v več britanskih mestih, med drugim v Londonu, Manchestru, Belfastu in Birminghamu.

Današnji začetek njegovega obiska je sicer zaznamoval Trumpov napad na londonskega župana Sadiqa Khana. Ob prihodu je objavil tvit, v katerem je Khana označil za zgubo. Prvega muslimanskega župana Londona je tudi obtožil, da je "nespametno zloben" do predsednika ZDA, ki je po Trumpovih navedbah "daleč najpomembnejši zaveznik Združenega kraljestva". Khan bi se moral po Trumpovih navedbah osredotočiti na kriminal v Londonu, in ne na predsednika ZDA.

Khan je namreč javno kritiziral priprave na obisk Trumpa, v okviru katerega bo gost na zasebnem kosilu in državniškem banketu, ki ga bo gostila britanska kraljica.

Njegov tiskovni predstavnik je Trumpove izjave označil za "otroške žalitve". "Sadiq predstavlja napredne vrednote Londona in naše države," je poudaril.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel