25. 5. 2017, 11:00 | Vir: STA

Britanska policija z ZDA ne bo več delila informacij o Manchestru, ker vse 'zblebetajo' medijem!

profimedia

Manchestrska policija z ZDA ne bo več delila informacij o ponedeljkovem napadu v Manchestru, v katerem je umrlo 22 ljudi, saj domnevajo, da so te informacije pristale pri ameriških medijih, kar je ogrozilo preiskavo, je danes poročal britanski BBC.

Britanske oblasti so bile v sredo precej besne, ko je ameriški časnik New York Times objavil forenzične fotografije iz Arene v Manchestru, ki naj bi jih posredovali ameriški obveščevalci, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Britanska premierka Theresa May se bo danes o tem predvidoma pogovorila tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v okviru vrha zveze Nato v Bruslju.

Fotografije so bile objavljene dan po tem, ko so proti željam manchestrske policije ameriškim medijem posredovali ime napadalca. Na fotografijah je bil viden detonator, kovinski deli in vijaki ter moder nahrbtnik, kjer bi lahko bila skrita bomba.

Britanska protiteroristična enota je danes posredovala redko opozorilo, da prodiranje takih zadev v javnost spodkopava preiskavo napada. "Cenimo pomembne odnose, ki jih imamo z našimi zaupljivimi obveščevalci, policisti in varnostnimi partnerji po svetu," je dejal tiskovni predstavnik.

"Ko se zaupanje zlorabi, to spodkopava te odnose, naše preiskave ter zaupanje žrtev, prič in njihovih družin," je nadaljeval.

Ta škoda je še hujša, ko se neavtorizirana objava morebitnih dokazov zgodi med večjo protiteroristično preiskavo, je zaključil.

Na škandal se je odzval tudi župan Manchestra Andy Burnham, ki je tvitnil, da se je pritožil ameriškemu veleposlaniku, ki mu je zagotovil, da bodo prenehali s tem, ampak tega niso storili. "Naduto, napačno in nespoštljivo" do Manchestra, je dodal.

New York Times je objavil tudi grafiko z lokacijami trupel po eksploziji. Pisali so, da je bila eksplozija tako močna, da je trup napadalca odneslo proti vhodu v dvorano in da so kovinski deli predrli kovinska vrata. Sodeč po prvih analizah je bila bomba dobro pripravljena, čeprav še ni jasna velikost ali vrsta eksploziva. Časnik ni zapisal, od kod je dobil informacije.

V Veliki Britaniji med tem nadaljujejo z zasledovanjem džihadistov, ki jih sumijo organizacije napada na dvorano. Skupno so doslej aretirali že več oseb, med njimi dve osebi v Libiji - napadalčevega brata in očeta.

New York Times tudi o ruski aferi!

Ameriški New York Times pa te dni poroča še o eni vroči zadevi. Pišejo namreč, da so ameriški obveščevalci lani poleti naleteli na pogovore med ruskimi državnimi uradniki, ki razpravljajo o vplivanju na Donalda Trumpa prek ljudi iz njegove kampanje, s katerimi so v tesnih dobrih odnosih, med njimi nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost generalom Michaelom Flynnom.

Ameriške ankete javnega mnenja medtem tudi kažejo, da velika večina Američanov meni, da Trump zlorablja svoja pooblastila. Večina tudi meni, da je ruska afera resnična.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.