11. 2. 2020, 18:24 | Vir: STA

Britanska vlada z zakonom za preprečitev predčasne izpustitve teroristov iz zapora

profimedia
Britanska vlada z zakonom za preprečitev predčasne izpustitve teroristov iz zapora (foto: profimedia)

Britanska vlada je danes predstavila predlog zakonodaje, s katero bodo onemogočili avtomatično predčasno izpustitev obsojenih teroristov iz zapora. V zadnjih mesecih sta namreč dva obsojena terorista, ki sta bila predčasno izpuščena iz zapora, izvedla teroristična napada.
 

"Nevarni teroristi ne smejo biti avtomatično izpuščeni iz zapora, da bi nadaljevali s pobijanjem in pohabljanjem nedolžnih ljudi na naših ulicah. Dovolj je dovolj," je povedal britanski pravosodni minister Robert Buckland.

"Krepimo ukrepe za deradikalizacijo v naših zaporih, in sicer z uvedbo najmanj 14-letne zaporne kazni za najhujše teroriste, policiji pa bomo namenili več denarja za soočanje s temi grozljivimi zločini," je poudaril minister po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V skladu z vladnim predlogom zakona bo predčasno izpustitev zapornikov, obsojenih terorističnih dejanj, pristojno telo preučilo šele po dveh tretjinah kazni. Če se to ne bo strinjalo z izpustitvijo, zapornik ne bo izpuščen. Tako ne bodo več avtomatično izpuščeni iz zapora po približno polovici kazni.

Oblasti bodo blokirale avtomatično izpustitev približno 50 ljudi, ki so trenutno v zaporu zaradi terorizma.

Britanski premier Boris Johnson je ostrejše ukrepe napovedal, potem ko sta v zadnjih mesecih Veliko Britanijo pretresla teroristična napada dveh moških, ki sta bila predčasno izpuščena iz zapora.

V začetku februarja je v Londonu napad izvedel 20-letni Sudesh Amman, ki je bil teden dni pred tem avtomatično izpuščen iz zapora, v katerem je bil zaradi terorizma. V napadu so bili ranjeni trije ljudje.

28-letni Usman Khan, ki je bil prav tako predčasno izpuščen iz zapora, pa je novembra lani v britanski prestolnici z nožem ranil več ljudi, umrla sta dva človeka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.