1. 2. 2021, 10:18 | Vir: STA

Britanski dobrodelni junak stotnik Tom zaradi covida-19 v bolnišnici

Profimedia

Britanski vojni veteran, stoletni Tom Moore, ki ga številni poznajo kot stotnika Toma, je zbolel za covidom-19 in se glede na sporočilo njegove družine od nedelje zdravi v bolnišnici. Moore je srca Britancev osvojil lani, ko je z dobrodelno hojo v času pandemije zbral okoli 33 milijonov funtov za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem.

Moore se je zadnjih nekaj tednov zdravil zaradi pljučnice, minuli teden pa je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. "Z nami doma je bil do danes, ko je potreboval pomoč pri dihanju," je v nedeljo prek Twitterja sporočila njegova hčerka Hannah Ingram-Moore. Dodala je, da se zdravi na običajnem oddelku.

Zaradi zdravil, ki jih je prejemal za zdravljenje pljučnice, Moore še ni bil cepljen proti covidu-19, je po poročanju britanskega BBC pojasnila tiskovna predstavnica družine.

Moore, ki je med drugo svetovno vojno služil v Indiji, je zbral 33 milijonov funtov za osebje britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema (NHS) v boju proti pandemiji covida-19.

Sredstva je zbral tako, da je s pomočjo hodulje s kolesi prehodil 100 dolžin svojega 25 metrov dolgega vrta do 100. rojstnega dneva 30. aprila. Zatem je z Michaelom Ballom posnel še različico znane skladbe You'll Never Walk Alone, s katero je osvojil vrhove britanskih glasbenih lestvic.

Kraljica Elizabeta II. mu je julija lani podelila viteški naziv.

Britanski premier Boris Johnson se je v nedeljo nanj obrnil s sporočilom prek Twitterja. "Navdihnili ste ves narod in vem, da vam vsi želimo polno okrevanje," je zapisal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord