13. 12. 2019, 08:32 | Vir: STA

Britanski konservativci osvojili absolutno večino v parlamentu

profimedia
Britanski konservativci osvojili absolutno večino v parlamentu (foto: profimedia)

Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 361 poslanskih mandatov, kar je precej več od absolutne večine 326 glasov v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti so medtem doživeli hud poraz, imeli bodo 203 poslance, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 645 od 650 volilnih okrajev.

V svojem okraju je slavil tudi vodja konservativcev in premier Boris Johnson, ki je že pred objavo končnih izidov dejal, da jim volitve dajejo "močan mandat" za brexit.

"Predvsem se želim zahvaliti prebivalcem te države, ki so se udeležili decembrskih volitev, ki jih nismo želeli razpisati, a za katere mislim, da so se izkazale za zgodovinske volitve, ki nam dajejo v tej novi vladi možnost, da izpolnimo demokratično voljo britanskega ljudstva za spremembo te države na bolje in sprostitev potenciala celotnega ljudstva te države," je povedal na razglasitvi rezultatov v svojem okraju.

Iz vlade so pred tem sporočili, da bo Johnson v primeru vrnitve na Downing Street v ponedeljek opravil manjše zamenjave v vladi. Zakon o izstopnem sporazumu z EU, ki bo omogočil brexit 31. januarja, pa bo na dnevnem redu poslanske zbornice znova 20. decembra. Po izstopu bodo februarja sledile večje spremembe v vladi, proračun pa bodo predstavili marca.

Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 67,2 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke manj kot pred dvema letoma.

Kdo je Boris Johnson?

  • Kratka biografija

Vodja konservativcev se je rodil v New Yorku kot Alexander Boris de Pfeffel Johnson očetu politiku in znanstveniku ter materi slikarki. Njegov pradedek po očetovi strani je bil zadnji notranji minister Otomanskega cesarstva. Poleg britanskega ima tudi ameriško državljanstvo.

Deležen je bil elitne izobrazbe v Etonu in Oxfordu. Bil je dvakrat poročen, z drugo ženo Marino Wheeler ima štiri otroke. Imel naj bi še enega nezakonskega otroka, a o svojem zasebnem življenju ne želi govoriti. Njegova sedanja partnerka je 31-letna Carrie Symonds, s katero sta par od leta 2018. Sta prvi neporočeni par, ki prebiva na Downing Streetu.

Johnson je bil več let poslanec v britanskem parlamentu, od leta 2008 do maja 2016 pa londonski župan. Kariero je začel kot novinar, med letoma 1989 in 1994 je bil dopisnik v Bruslju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.