29. 3. 2019, 07:24 | Vir: STA

Britanski parlament bo danes glasoval o izstopnem sporazumu

profimedia

Britanska poslanska zbornica bo danes znova glasovala o sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije. Doslej so sicer dvakrat že zavrnili dogovor o izstopu, ki poleg izstopnega sporazuma vključuje še politično izjavo o prihodnjih odnosih. Vlada bo zdaj na glasovanje dala zgolj sporazum, kar je tudi omogočilo vnovično glasovanje.

Predsednik poslanske zbornice John Bercow je namreč pretekli teden zavrnil možnost glasovanja o predlogu, ki ni bistveno spremenjen.

Zdaj pa je vlada vložila predlog, ki predvideva zgolj glasovanje o pravno zavezujočem izstopnem sporazumu. Ta določa pogoje izstopa in prehodno obdobje, vključno s spornim irskim varovalom. Predlog za glasovanje pa ne vključuje nezavezujoče politične izjave o prihodnjih odnosih, ki je del dogovora z unijo o izstopu.

Tako parlament ne bo mogel ratificirati dogovora o izstopu, saj mora potrditi oba njegova dela.

Andrea Leadsom, ki v parlamentu zastopa vlado, je poslance pozvala, da podprejo sporazum in zagotovijo, da Velika Britanija zapusti EU 22. maja. Pojasnila je še, da bodo s potrditvijo sporazuma avtomatično sprožili preložitev brexita do tega datuma. Pogoj voditeljev EU za preložitev do 22. maja je bila namreč zgolj potrditev sporazuma.

Severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado premierke Therese May, sporazuma ne bodo podprli. Moti jih predvsem irsko varovalo, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku. Dogovora ne bodo podprli niti opozicijski laburisti.

Pod vprašajem je tudi podpora zagovornikov brexita v vrstah premierkinih konservativcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.