13. 3. 2019, 21:12 | Vir: STA

Britanski parlament glasoval proti brexitu brez dogovora

profimedia

Britanski parlament se je danes na osrednjem glasovanju s 321 glasovi proti 278 izrekel proti temu, da bi Združeno kraljestvo iz Evropske unije kadar koli izstopilo brez dogovora. To glasovanje odpira pot za vložitev prošnje za preložitev brexita.

Britanska poslanska zbornica je pred tem z dopolnilom spremenila originalni predlog, ki ga je vložila premierka Theresa May. Tako so na končnem glasovanju potrdili, da "poslanska zbornica zavrača izhod Velike Britanije iz Evropske unije brez ločitvenega dogovora in okvirja za prihodnje odnose".

Nova formulacija, ki je bila sprejeta s štirimi glasovi večine, potrjuje, da poslanci zavračajo brexit brez dogovora v vsakem primeru, ne le 29. marca, ko je načrtovan izhod Združenega kraljestva iz povezave.

Odločitev parlamenta sicer ni obvezujoča, opozarja nemška tiskovna agencija dpa.

Mayeva je po glasovanju potrdila, da bodo poslanci v četrtek glasovali, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

Poslance je opozorila, da morajo razumeti, da bo, če ne bodo v prihodnjih dneh odobrili ločitvenega sporazuma, ki so ga zavrnili v torek, potrebna daljša preložitev brexita. To pa bo pomenilo, da bodo morale maja tudi v Veliki Britaniji potekati evropske volitve. "Ne verjamem, da je to pravi rezultat," je ocenila.

Premierka je še dodala, da bi vlada lahko še naprej vodila pogajanja z EU ali pa bi organizirali drugi referendum, "a bi to dodatno okrnilo zaupanje med britansko javnostjo in parlamentom". Evropska unija je bila jasna, da je že sklenjen sporazum edini možen, je dodala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je že napovedal, da je preložitev 50. člena lizbonske pogodbe neizogibna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.