27. 2. 2019, 21:07 | Vir: STA

Britanski poslanci potrdili premierkin predlog o možnosti preložitve brexita

profimedia

Britanski poslanci so danes soglasno potrdili predlog premierke Therese May, ki predvideva, da bodo poslanci o britanskem izstopnem sporazumu glasovali do 12. marca ter nato morda še o brexitu brez dogovora in njegovi preložitvi.

Premierkin predlog predvideva, da bodo poslanci o spremenjenem ločitvenem sporazumu Velike Britanije z EU glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. Poslanci spodnjega doma so predlog potrdili soglasno brez glasovanja.

Brez glasovanja so potrdili tudi dopolnilo konservativnega poslanca Alberta Coste k temu predlogu. To dopolnilo, ki ga je podprla tudi vlada, zahteva skupno zagotovilo EU in Velike Britanije, da bodo upoštevali pravice Britancev v drugih državah EU in državljanov drugih držav v Veliki Britaniji, določenih v izstopnem sporazumu, ne glede na izid pogajanj.

Potrdili so še dopolnilo laburistke Yvette Cooper, ki v celoti ponovi predlog premierke. Če bodo poslanci podprli preložitev brexita, bo morala vlada v skladu z dopolnilom od EU zahtevati preložitev in predlagati spremembo datuma izstopa v zakonu o brexitu. To dopolnilo so podprli s 502 glasovoma proti 20. Proti so glasovali zgolj poslanci premierkinih konservativcev.

Dopolnilo laburistov, ki vsebuje njihov načrt za brexit, so medtem zavrnili. Dopolnilo je predvidevalo obstanek Združenega kraljestva v carinski uniji z EU in tesno povezanost z notranjim trgom unije po brexitu. Proti je glasovalo 323 poslancev spodnjega doma parlamenta, za pa 240.

Minister za brexit laburistične vlade v senci Matthew Pennycook je v prvem odzivu na Twitterju izrazil razočaranje nad zavrnitvijo njihovega predloga. "Čas je, da z vsem srcem podpremo napore za nov referendum, ki bo vključeval možnost obstanka v EU," je zapisal.

Poslanci so zavrnili tudi dopolnilo Škotske nacionalne stranke (SNP), ki določa, da Otok ne bo zapustil EU brez dogovora, ne glede na datum izstopa. Proti jih je glasovalo 324, za pa 288.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord