22. 10. 2019, 20:49 | Vir: STA

Po Johnsonovem porazu preložitev brexita vse bolj verjetna

profimedia
Po Johnsonovem porazu preložitev brexita vse bolj verjetna (foto: profimedia)

Britanski poslanci so potrdili predlog zakona, s katerim bi uzakonili sporazum o izstopu iz EU, so pa zavrnili časovnico obravnave zakona v spodnjem domu. Britanski premier Boris Johnson je nato napovedal zamrznitev sprejemanja zakonodaje. Bruselj pa je sporočil, da čaka na obvestilo o nadaljnjih korakih. Zdaj bodo morali verjetno brexit preložiti.

Z zakonom, ki ga je podprlo 329 poslancev, 299 pa jih je bilo proti, bi uzakonili izstopni sporazum, ki ga je London pretekli teden sklenil z Brusljem. Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji.

Nato je sledilo še glasovanje o vladnem predlogu časovnice, ki je za obravnavo zakona v spodnjem domu parlamenta predvidevala tri dni, a so jo poslanci zavrnili. Za jih je glasovalo 308, proti pa 322. Zaradi te zavrnitve bo verjetno treba znova preložiti izstop, ki je trenutno predviden 31. oktobra.

"Razočaran sem, ker je zbornica glasovala za preložitev namesto za časovnico, ki bi omogočila, da bi Združeno kraljestvo EU zapustilo 31. oktobra z dogovorom," je v odzivu poudaril Johnson. "Zdaj smo soočeni z negotovostjo," je poudaril. Vlada mora po njegovih besedah pospešiti priprave na brexit brez dogovora, kar je "edina odgovorna pot".

"EU mora zdaj razmisliti, kako odgovoriti na zahtevo parlamenta za preložitev," je dejal. "Dokler EU ne bo sprejela odločitve, bomo začasno prekinili sprejemanje zakona," je pojasnil po poročanju britanskega BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je ob tem povedal, da je premier sam kriv za svojo nesrečo. Ponudil mu je tudi sodelovanje. "Delajte z nami za razumno časovnico in domnevam, da bo ta zbornica glasovala za razpravo o zakonu," je poudaril.

Evropska komisija je sporočila, da je seznanjena z današnjo odločitvijo na Otoku in pričakuje, da jo bo britanska vlada obvestila o prihodnjih korakih. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk se posvetuje z voditelji EU o britanski prošnji za preložitev brexita do 31. januarja 2020, je na Twitterju zapisala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Tusk je sicer že pred tem na današnji razpravi v Evropskem parlamentu povedal, da se posvetuje z voditelji držav članic, kako se odzvati na britansko prošnjo. "Pripravljeni moramo biti na vse scenarije. A britanskemu premierju Borisu Johnsonu sem že dal vedeti, da brexit brez dogovora nikoli ne bo naša odločitev," je dejal.

Britanska vlada je za preložitev brexita zaprosila v soboto, potem ko je parlament podprl dopolnilo, s katerim je preložil dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob tem danes v Evropskem parlamentu dejal, da bo vedno obžaloval brexit. "A vsaj v oči si lahko pogledamo: Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi zagotovili, da bi bil izstop urejen in da bi bili pripravljeni na vse možnosti," je izpostavil.

Juncker je še dejal, da si ne zna predstavljati, da bi Evropski parlament ratificiral ločitveni sporazum, preden to storijo britanski poslanci.

Vodja posebne skupine za brexit v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt (Renew) pa je opozoril, da je treba čas pred ratifikacijo dogovora v Evropskem parlamentu izkoristiti za rešitev težav, ki so še ostale na področju državljanov EU v Združenem kraljestvu.

Da bo Evropski parlament zadnji, ki bo ratificiral nedavno sklenjeni dogovor, je v razpravi izpostavilo več evropskih poslancev. Vodja največje politične skupine, Evropske ljudske stranke, Manfred Weber je dogovor označil za dober kompromis za obe strani. S tem se niso strinjali številni evroposlanci iz Velike Britanije.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier medtem ni želel komentirati večernih glasovanj v Londonu. Že pred tem je bil sicer imenovan za vodjo pogajanj o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Delovna skupina za odnose z Združenim kraljestvom, ki jo bo vodil, bo začela delovati 16. novembra, ne glede na dogajanje v Londonu.

Barnier je sicer poudaril, da bi lahko za vzpostavitev novih odnosov z Londonom potrebovali več let. Po njegovih besedah prostotrgovinskega sporazuma med stranema ne bo mogoče skleniti do konca leta 2020, kolikor bo trajalo prehodno obdobje, ki bo temu namenjeno.

Na večerno dogajanje se je odzval irski premier Leo Varadkar. Kot je zapisal na Twitterju, je dobrodošlo, da so britanski poslanci z jasno večino glasovali za zakonodajo, ki je potrebna za potrditev dogovora. Dodal je, da bo Irska počakala na nadaljnji razvoj dogodkov v Londonu in Bruslju, vključno s časovnico in potrebo po preložitvi izstopa.

Evropski parlament je danes sprejel tudi več ukrepov za primer brexita brez dogovora. Z njimi želi britanskim raziskovalcem, študentom in kmetom zagotoviti nadaljnje prejemanje sredstev EU ob trdem brexitu. Poslanci so odobrili tudi spremembe Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji v podporo delavcem, ki bi jih prizadel neurejen izstop iz EU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.