9. 1. 2020, 18:51 | Vir: STA

Britanski poslanci potrdili zakon o izstopnem sporazumu

Xinhua/STA
Britanski poslanci potrdili zakon o izstopnem sporazumu (foto: Xinhua/STA)

Britanska poslanska zbornica je danes s 330 glasovi za in 231 proti še v tretjem branju potrdila predlog zakona o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo. Prihodnji teden bo predlog obravnaval še zgornji dom britanskega parlamenta oziroma lordska zbornica.

Predlog zakona med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji po brexitu. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

Poslanci so decembra predlog zakona, s katerim bodo uzakonili sporazum o izstopu, ki ga je premier Boris Johnson oktobra sklenil z EU, na prvem glasovanju potrdili s 358 glasovi za in 234 proti. Ta teden so ga obravnavali še na odborih.

Sledila sta še razprava in glasovanje v tretjem branju. To je zadnje pred obravnavo predloga v lordski zbornici. Ta ga bo obravnavala prihodnji teden.

Da bo zakon začel veljati, ga bo morala podpisati še kraljica Elizabeta II.

Tako bo lahko Velika Britanija konec meseca po treh preložitvah brexita vendarle zapustila EU z dogovorom. Nato bodo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je možno podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson trdi, da za to ne bo zaprosil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.