4. 4. 2019, 07:18 | Vir: STA

Britanski poslanci za vnovično preložitev brexita

Xinhua/STA

Spodnji dom britanskega parlamenta je ponoči s tesno večino podprl predlog zakona, po katerem bi premierka Theresa May zaprosila Evropsko unijo za vnovično preložitev brexita, parlament pa bi odločal o dolžini podaljšanja roka za izstop iz EU. Da bi zakon začel veljati, ga mora podpreti še lordska zbornica, preložitev brexita pa mora odobriti EU.

Predlog zakona, s katerim želi poslanska zbornica preprečiti brexit brez dogovora, je podprlo 313 poslancev, 312 jih je bilo proti. Predlog zakona je pripravila poslanka laburistov Yvette Cooper.

Da bi zakon začel veljati, ga mora podpreti še zgornji dom parlamenta, lordska zbornica. Po poročanju britanskega BBC bi ta lahko razpravo o tem začel danes. S ponovno preložitvijo brexita, ki je bil sprva predviden za 29. marec, se mora zatem strinjati tudi vseh preostalih 27 članic EU.

Vlada v Londonu je v prvem odzivu na glasovanje v parlamentu sporočila, da jo bo zakon resno omejil pri tem, da bi se o podaljšanju roka za brexit pogajala pred 12. aprilom, ki je novi rok za izstop.

Premierka Mayeva naj bi sicer danes nadaljevala pogovore z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. Pogovore, ki sta jih obe strani označili za konstruktivne, sta začela v sredo v iskanju kompromisa, ki bi Veliki Britaniji omogočil izstop iz EU z dogovorom, potem ko je premierka v torek napovedala namero za ponovno preložitev brexita.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.