17. 11. 2019, 09:57 | Vir: STA

Britanski princ Andrew za BBC: "Ne spomnim se, da bi kadar koli srečal to damo."

profimedia

Britanski princ Andrew je v enem od redkih intervjujev za britansko televizijo BBC "kategorično" zanikal spolne odnose z domnevno najstniško žrtvijo ameriškega milijonarja Jeffreyja Epsteina. Vztrajal je, da se ne spomni prav nobenega stika z Virginio Giuffre, ki ga obtožuje spolnega izkoriščanja.

Giuffrejeva trdi, da je bila že pri 17 letih, takrat še pod priimkom Roberts, prisiljena v spolne odnose s članom britanske kraljeve družine. Princ Andrew je v uro trajajočem intervjuju to odločno zanikal, povzema BBC.

Do spolnih odnosov naj bi prišlo trikrat, in sicer v letih 2001 in 2002 v Londonu, New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na ameriškem Deviškem otočju. Britanski princ Andrew, tretji otrok kraljice Elizabete II., je te obtožbe zavrnil.

"Absolutno vam lahko kategorično povem, da se to ni nikoli zgodilo," je dejal v pogovoru za BBC, ki so ga predvajali v soboto zvečer. Zanikal je kakršne koli spolne stike z Giuffrejevo: "Ne spomnim se, da bi kadar koli srečal to damo."

Marca 2001, ko naj bi imel spolne odnose z Giuffrejevo, je bil princ Andrew po lastnih navedbah "doma z otroci". Pred tem naj bi svojo hči, princeso Beatrice, peljal na pico v restavracijo nedaleč od Londona.

Pogovor danes odmeva v britanskih medijih, ki izpostavljajo predvsem očitno odsotnost kakršnega koli prinčevega obžalovanja. "Niti besede obžalovanja," je zapisal Mail on Sunday. "Nobenega potu ... in nobenega obžalovanja," se je strinjal Sunday Mirror.

Princa očitno ni prizadela "resnost zadeve, saj se je v intervjuju večkrat smejal ... in ni izrazil nobenega obžalovanja ali zaskrbljenosti v zvezi z Epsteinovimi žrtvami", je pogovor komentiral Guardian.

Osmi v vrsti za britanski prestol, 59-letni Andrew, se je znašel pod plazom kritik zaradi povezav z milijonarjem Epsteinom. Tega so avgusta letos našli mrtvega v newyorškem zaporu, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje.

Andrew sicer ne verjame, da je s svojim prijateljstvom in obtožbami omajal ugled britanske kraljeve družine. "Ne verjamem, da je to kakor koli škodovalo kraljici," je dejal in dodal, da ga širša družina "ne bi mogla bolj podpirati".

V pogovoru za BBC, ki so ga v Buckinghamski palači posneli v četrtek, je princ prvič javno odgovarjal na vprašanja o svojem odnosu z Epsteinom. Doslej je večkrat zatrdil, da si z milijonarjem nista bila blizu.

Komentiral je tudi fotografijo, ki ga prikazuje z roko okoli pasu takrat 17-letne Robertsove, danes Giuffrejeve, z Epsteinovo prijateljico Ghislaine Maxwell v ozadju. Izrazil je dvom v pristnost fotografije, ki jo je opisal kot "fotografijo fotografije fotografije". "Ne verjamem, da je ta fotografija nastala na način, kot se namiguje," je dejal.

"Nihče ne more dokazati, ali je bila ta fotografija prirejena, a ne spomnim se, da bi kdaj nastala."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.