4. 11. 2020, 13:11 | Vir: STA

Bruselj o Janševem tvitu: "Vsem priporočamo, da počakajo na uradno obvestilo ameriških oblasti!"

Xinhua/STA

V Evropski komisiji so danes v odzivu na volilno dogajanje v ZDA poudarili, da demokratični proces tam še poteka in da je treba počakati na uradne izide. Na več vprašanj glede tvita slovenskega premierja Janeza Janše o zmagi sedanjega predsednika Donalda Trumpa so odgovorili, da vsem priporočajo, da počakajo na uradno obvestilo ameriških oblasti.

Tuji mediji so danes na rednem virtualnem opoldanskem brifingu Evropske komisije zastavili več vprašanj v povezavi s tvitom slovenskega premierja o tem, da je že jasno, da so Američani izvolili Trumpa še za štiri leta.

Glavni govorec komisije Eric Mamer je najprej izpostavil, da tvita slovenskega premierja ne komentira, nato pa je dodal, da vsem priporoča, naj sledijo demokratičnemu procesu v ZDA, ki še poteka, ter počakajo na uradno obvestilo pristojnih ameriških oblasti.

Tuji novinarji so v vprašanjih izpostavili neustreznost Janševega tvita z vidika boja proti dezinformacijam in načela EU, da se volilnega procesa ne komentira. Poudarili so, da bi bilo treba jasno reči vsaj to, da je to narobe.

V odziv na te navedbe je Mamer dejal, da ni rekel, da to ni "narobe". Spomnil je na dogovor oziroma pravilo, da se volilnega procesa ne komentira, česar se je po njihovem prepričanju treba držati, in dejal, da gre tvit slovenskega premierja v drugačno smer.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.