18. 1. 2021, 19:31 | Vir: STA

Bruselj o potrdilu o cepljenju: Ključno preprečiti diskriminacijo

Profimedia

V Evropski komisiji v povezavi z grško pobudo o potrdilu o cepljenju proti covidu-19, ki bi omogočilo potovanja, poudarjajo, da je najprej bistveno zagotoviti učinkovito uporabo podatkov o cepljenju v zdravstvene namene. Nato je treba premisliti o uporabi v druge namene, pri čemer pa je ključno preprečiti diskriminacijo.

Nikakor se ne sme dovoliti, da bi omejili pravice in svoboščine tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti, je še poudaril podpredsednik komisije Maroš Šefčovič po virtualnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, ki so danes razpravljali o tem. "Evropa je celina pravične obravnave in nediskriminacije. To je izhodišče vseh razprav o tem vprašanju," je izpostavil.

Portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias pa je spomnila, da je negotovosti v povezavi z virusom še veliko in da se bo ta razprava vsekakor nadaljevala. Eno je, da potrebujemo dokaz o cepljenju, drugo vprašanje pa je, kaj lahko storimo s tem dokazom, je ponazorila. Ob tem je izpostavila, da morajo meje ostati odprte.

Vsi se strinjajo, da je potrdilo o cepljenju z zdravstvenega vidika nujno, vendar pa se krešejo mnenja glede pravic, ki naj bi jih zagotavljalo, in časovnega vidika uvedbe. Ker sedaj vsi še nimajo dostopa do cepiva, se vrstijo svarila pred diskriminacijo. Vrstijo se tudi opozorila, da še ni jasno, ali cepljena oseba prenaša virus. Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je minuli teden dejal, da zanesljivih podatkov o tem še ni in da se več jasnosti pričakuje februarja.

Na vprašanje o stališču predsednika vlade Janeza Janše o tej temi so v njegovem kabinetu danes zapisali, da je premier v povezavi s pobudo grškega kolega Kiriakosa Micotakisa glede uvedbe potnega lista oziroma potrdila o cepljenju proti covidu-19 "javno že povedal, da meni, da bo do tega slej kot prej prišlo ter da obveznost cepljenja za obisk posamezne države že danes ne pomeni nič novega". "Predsednik vlade je tudi že ocenil, da bodo cepilni potni listi koristili vsem," so še sporočili iz njegovega kabineta.

Slovenijo je sicer na današnjem zasedanju zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je "podprl zamisel o evropskih certifikatih o cepljenju, ki bi lahko okrepili štiri evropske svoboščine v skladu z načeli prava EU", so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Potrdilo o cepljenju je bilo ena osrednjih tem na današnjem virtualnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, ki so opravili priprave na četrtkov virtualni vrh EU, namenjen usklajevanju pri spoprijemanju s pandemijo novega koronavirusa. Pogovori so osredotočeni tudi na dobavo cepiv, potek cepljenja in izziv novih sevov virusa.

Dovžan je po navedbah MZZ na zasedanju tudi pozdravil odločitev komisije, da naroči dodatna cepiva, in pozval k njihovi čim hitrejši distribuciji. Izrazil je podporo transparentnosti in prizadevanjem za skupno in usklajeno obveščanje državljanov unije o varnosti in učinkovitosti cepiv ter se zavzel za enoten pristop pri priznavanju hitrih antigenskih testov.

Poleg tega se je zavzel za usklajen pristop k pripravi srednjeročnih strategij za sproščanje ukrepov, izrazil pripravljenost na solidarnostni pristop pri posredovanju dodatnih cepiv Hrvaški za lažje soočenje s posledicami potresa ter podprl prizadevanja Evropske komisije za široko in pravično dostopnost cepiv, še posebej ko gre za sosedstvo EU, kjer bi morale biti na prvem mestu države Zahodnega Balkana.

EU je doslej s šestimi farmacevtskimi podjetji sklenila pogodbe o nabavi 2,3 milijarde odmerkov cepiv

Za zdaj so v uniji odobrili cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, s katerima se je unija dogovorila za do 760 milijonov odmerkov cepiva, kar je dovolj za cepljenje 80 odstotkov Evropejcev.

A vrstijo se kritike, da proces poteka prepočasi. Prah dvigujejo tudi navedbe o dvostranskih dogovorih članic s farmacevtskimi podjetji, ki naj bi se sklepali vzporedno z evropskim procesom, medtem ko v Bruslju zanikajo, da bi videli kakšno vzporedno pogodbo. Minuli konec tedna je razburila novica, da bodo pri dobavi Pfizerjevega cepiva v prihodnjih tednih zamude.

Veliko zaskrbljenosti vzbujajo pojavi novih sevov virusa, zaradi česar se vrstijo pozivi k pospešitvi cepljenja ter krepitvi zmogljivosti za sekvenciranje in s tem lažje spremljanje mutacij virusa. "Čim hitreje je treba cepiti čim več ljudi," je poudarila portugalska državna sekretarka.

Šefčovič pa je opozoril, da so med članicami bistvene razlike med deleži cepljenih ter pozval k premostitvi vrzeli med dostavo cepiv in cepljenjem. Znova je tudi pozval, naj članice Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) najmanj dvakrat na teden poročajo o tem, koliko cepiva so dobile in koliko ljudi so cepile.

V komisiji so sicer danes tudi pojasnili, da je Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) že pripravila tehnično platformo za enotne obrazce o lokalizaciji potnikov, znane po angleški okrajšavi PLF, in da so sedaj na potezi članice, ki morajo storiti vse potrebno za to, da se bodo povezale in izmenjevale podatke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.